Rusya, Amerikalı ortağı ile kutuplarda dev petrol rezervi buldu

Rusya, Amerikalı ortağı ile kutuplarda dev petrol rezervi buldu

Rus petrol şirketi Rosneft, Amerikalı ortağı ExxonMobil’le birlikte kutuplarda önemli bir petrol rezervi buldu. Yeni bulunan rezervin dünyanın önemli petrol çıkarım alanlarından biri olacağı ifade ediliyor.

Rosneft CEO’su İgor Seçin, iki gündür bölgede sürdürdüğü incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, Kuzey Kutbu’nda Karadeniz bölgesinde Universitetskaya-1 petrol bölgesinde dev rezervlerin bulunduğunu, bunun beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi.

Seçin, “İlk tahminlere göre 338 milyar metreküp doğalgaz ve 100 milyon ton petrol var. Bu bizim bölgedeki tek yapımız. Bulduğumuz petrolün kalitesi Sibirya petrolü ile karşılaştırılabilir. Bu bizim ExxonMobil ve diğer ortaklarımızda elde ettiğimiz başarı” dedi.

Tüm Karadeniz petrol rezervlerinin ise Suudi Arabistan’la karşılaştırılabilecek seviyede olduğu belirtiliyor.

Rosneft, Amerikalı ExxonMobil’le 3,2 milyar dolarlık anlaşma imzalayarak Arktik Bölgesi Karadeniz alanında petrol arama çalışmalarına başlamıştı.

Bölgede bulunan petrol rezervi ile ilgili Amerikalı şirketin ortaklığının devam etmesi yaptırımlara takılıyor. Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yaptırım uygulayan Washington, Arktik bölgesi ve açık denizlerde petrol çıkarımında işbirliğini yasaklıyor. ExxonMobil’in 10 Ekim’de kara listeye alınan Rus petrol şirketi Rosneft’le tüm işbirliklerini askıya alması gerekecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.