Putin: ABD ve Suudi Arabistan petrol fiyatlarını düşürmek için anlaşmış olabilir

Putin: ABD ve Suudi Arabistan petrol fiyatlarını düşürmek için anlaşmış olabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, petrol varil fiyatlarının düşürülmesi konusunda ABD ve Suudi Arabistan’ın gizli anlaşmış olmasının ihtimal dışı görmediğini söyledi.

Milan’da gerçekleşen Asya Avrupa Zirvesi (ASEM) sonrası basın mensuplarının ‘petrol fiyatlarının düşürülmesi konusunda ABD ve Suudi Arabistan’ın gizlice anlaşmış olabileceği’ yönündeki soruya cevap veren Putin, “Bir komplo teorisi, ancak her zaman muhtemel… Bu şekilde ise, her zaman komplolar üreticilerini vurur.” dedi.

Petrol varil fiyatlarının 80 dolar seviyesinin hiçbir piyasa oyuncusu tarafından makul görülmediğini ifade eden Putin, “Ben fiyatların makul seviyeye çekileceğini düşünüyorum.” temennisinde bulundu.

“80 DOLAR DEVAM EDERSE DÜNYA EKONOMİSİ ÇÖKER”

Petrol varil fiyatının 80 dolar seviyesinde kalması durumunda dünya ekonomisinin çökeceği uyarısında bulunan Putin, “Eğer petrol varil fiyatları 80 dolar seviyesinde devam ederse üretim çöker. Petrol üretici ülkelerin bütçeleri de 80 doların üzerinde, 90 dolara yakın bir gelir beklentisi var.” bilgisini verdi.

Rusya’nın petrol fiyatlarının düşmesini dikkate alarak rezerv fonlar oluşturduğunu kaydeden Rus lider, “Rusya Merkez Bankası’nın 400 milyar doların üzerinde rezervi var. Rusya hükümetinin de her biri 100 milyar doların üzerinde iki ayrı fonu var. Bu nedenle biz kendimizi emniyette hissediyoruz.” şeklinde konuştu.

Rus lider petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen sosyal yükümlülükler konusunda herhangi bir kısıtlamaya gitmeyeceklerini söyledi.

Brent çıkışlı petrolün varili son 3 ayda 115 dolar seviyesinden 84 dolara kadar düştü. İddialara göre Rusya’ya diz çöktürmek isteyen ABD, Suudi Arabistan’la anlaşarak fiyatların düşürülmesini sağlıyor. Suudi Arabistan, fiyatların hızla düşmesine rağmen üretim sınırlamasına gitmiyor. Fiyatların düşürülmesi İran’ın kabul edilebilir dış politika geliştirmesinde de etkili oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.