Petrol fiyatları gerileyince, North Dakota’nın gelirleri azaldı

Petrol fiyatları gerileyince, North Dakota’nın gelirleri azaldı

Dünya genelinde düşen petrol fiyatları birçok alanda ekonomiye pozitif yansırken, ABD’nin önemli petrol üreticilerinden North Dakota’da büyük zarara yol açtı. Son zamanlarda düşen petrol fiyatları nedeniyle eyalette her bir varilden 47 dolar zarar edildiği açıklandı.

North Dakota eyaleti, 2 yıl önce enerji alanında 1 milyon dolar yatırım yaparak, gelirlerini artırmak istedi. Ancak son aylarda düşen petrol fiyatları, sondaj çalışmalarını düşürdü, binlerce kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Sondaj çalışmalarının, North Dakota’da petrol üretimine yetecek miktarda olmadığı belirtildi. Üretimdeki bu yavaşlamanın ilerleyen 2 yılda da devam etmesi bekleniyor.

Salı günü eyalet genelinde 100 sondaj çalışması yapıldı. Bu sayı Mart 2010’dan beri en düşük oran olarak kayıtlara geçti. Sondaj çalışmalarındaki düşüşün yeni bütçe tahminini yüzde 90 ilâ 95 oranında düşüreceği tahmin ediliyor. Her sondaj çalışması, yaklaşık direk veya dolaylı olarak 175 kişiye istihdam sağlıyor.

500 şirketi temsil eden North Dakota Petrol Konseyi Başkanı Ron Ness, sektörün artık bütün yönleri ile mali yük getirdiğini söyledi.

Enerji sektörü eyalet gelirlerinin bir kısmını oluşturuyor. Eyalet yetkilileri, petrolden sağlanacak gelirlerin 8,3 milyar dolardan 4 milyar dolara düşeceğini açıkladı. Yetkililer, düşen petrol fiyatlarına rağmen, Şubat ve Mart ayında devlete ait petrol arama arsalarının kiralandığını ifade etti. Kiralanan arazi sayısının artması, petrol piyasasının ilerleyen zamanlarda normale döneceği sinyali olarak yorumlanıyor.

Enerji sektörünün önemli istihdam sağladığı North Dakota, ABD’nin en düşük işsizlik oranına sahip.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.