OPEC Rusya’yı vurdu; dolar 50 ruble oldu, borsa 2009 seviyesine geriledi

OPEC Rusya’yı vurdu; dolar 50 ruble oldu, borsa 2009 seviyesine geriledi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Viyana toplantısından petrol üretiminde kesinti kararı alınmaması Rusya mali piyasalarına olumsuz yansıdı. Dolar 50 rubleye kadar yükselirken, borsa 2009 seviyesine geriledi.

Rusya Merkez Bankası’nın koridor uygulamasını kaldırarak serbest dalgalanmaya bıraktığı ruble hızla değer kaybetti. Serbest piyasada 82 kapek artan dolar 49,47 rubleden işlem görürken, Euro da 77 kapek artışla 61,7 ruble oldu.

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırımların başlamasından bu yana eksi yönlü ilerleyen dolar bazlı RTS endeksi sabah saatlerinde yüzde 3,6 daha düşerek 970 puana geriledi. Borsa, böylece Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu. Ruble bazlı MICEX endeksi ise yüzde 0,07 artışla 1533 puanı korudu.

OPEC’te üretim kısıtlaması kararı alınamamasının ardından petrol fiyatlarında hızlı düşüş devam ediyor. Brent çıkışlı petrolün varili 72 dolara kadar düştü. Rusya’nın dev petrol şirketi Rosneft’in Başkanı İgor Seçin 2015 ortası ya da sonuna kadar petrol varil fiyatlarının 60 doların da altına inebileceğini söyledi.

Koridor uygulaması nedeni ile rubleyi güçlü tutmak için 70 milyar dolar harcama yapan Rusya Merkez Bankası, rezervlerin korunması için rubleyi serbest dalgalanmaya bırakmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.