Norveç nakit parayla ödeme sistemini tamamen kaldırmak üzere

Norveç nakit parayla ödeme sistemini tamamen kaldırmak üzere

Gelişen teknolojiyle beraber insanların alışveriş alışkanlıkları da değişiyor. Birçok insan nakit para yerine banka kartı ve internet bankacılığı kullanıyor. Norveç’te ise önümüzdeki yıllarda nakit para sisteminin tamamen kaldırılması tartışılmakta. Ülkede alışverişlerin sadece yüzde 5’i nakit parayla yapılıyor.

Norveç Finans Birliği tarafından yayımlanan basın bildirisinde, elektronik ödeme sistemlerinin gelişmesiyle Norveç’in nakit para kullanmayan ilk ülke olabileceğine işaret edildi.

Ülke genelinde nakit para kullanım oranının düşüşte olduğunu vurgulayan Finans Birliği yetkilisi Jan Digranes, Norveç’te nakit para sistemini tamamen kaldırması için tüm şartların oluştuğunu söyledi. Digranes ayrıca, ülkedeki tüm ödemelerin elektronik sistemlerle gerçekleşmesi durumunda hırsızlık, mali suçlar ve vergi kaçakcılığı ile mücadelenin daha kolay olacağını kaydetti. Yetkililer ayrıca elektronik ödeme sistemlerinin toplumsal giderleri düşüreceğini belirtti.

Norveç Finans Birliği’nin daha önce gerçekleştirdiği bir araştırmaların verilerine göre nakit para sisteminin işletilmesi için yıllık 3,5 milyar kron (560 milyon dolar) para harcandığı belirtildi. Tamamen elektronik ödeme sistemlerine geçilmesi durumunda bu maliyetin yarıya indirileceğini aktaran Digranes, “Nakit ödemelerin pay gittikçe azalıyor. Ülke genelinde yapılan alışverişin sadece yüzde 5’i nakit para ile gerçekleştiriliyor. İnsanlar artık nakit yerine banka kartı, internet bankacılığı ve hatta cep telefonlarını kullanıyor.’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.