North Carolina’daki yarışmada Datça balı birinci oldu

North Carolina’daki yarışmada Datça balı birinci oldu

North Carolina eyaletinde her yıl düzenlenen ‘Siyah Kavanoz’ bal yarışmasına Muğla’nın Datça ilçesinden katılan 35 yaşındaki arıcı Ahmet Kuyucu, kekik ve keçiboynuzu ballarıyla şifalı bitkiler dalında birincilik ödülüne layık görüldü.

Yarışmada 40 kategoride, çeşitli ülkelerden 50’ye yakın bal sergilendi. Altı uzman tarafından değerlendiren ballar arasında Datça’nınki en kalitelisi seçildi. ABD’de doğal arıcılık araştırma uzmanı olan Debra Roberts, Datça’da arıcılık ve bal konusunda yaptığı araştırmadan sonra Kuyucu ile birlikte doğal arıcılık konusunda eğitimler verdi. Roberts, Kuyucu’nun çam balını beğenerek, ABD’deki yarışmaya götürdü.

Kuyucu da 2013 yılında çam balı ile ikinci olunca bu yıl kekik ve keçiboynuzu ballarıyla katıldı. Yarışmada kekik balı, şifalı bitkiler dalında birinci seçildi. Türkiye’den yarışmaya ayrıca katılan İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur Çilenk’in kestane ve komar balları ‘Dark Woodland’, İznik’ten katılan bahçe balı da ‘Floral’ dalında ödül aldı. Kuyucu’ya ödül kurdelesi, yazısı ve sembolik çeki postayla gönderildi. Kuyucu, Türk balının hak ettiği yerde olmadığını belirterek, “Bal üretmeye çok müsait, mükemmel doğaya sahip bir memlekette yaşıyoruz, ancak bal üretiminde yapılan sahtekârlık ve işi bilmeyen insanların bilinçsizce üretim yapmaları, balımızın kalitesini düşürüyor.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.