Mehmet Öz önerdi, ABD’ye su ürünleri ihracatı beş yılda yüzde 900 arttı

Mehmet Öz önerdi, ABD’ye su ürünleri ihracatı beş yılda yüzde 900 arttı

Türkiye’nin ABD’ye su ürünleri ihracatı son 5 yılda yüzde 900 artış göstererek 8 milyon 366 bin dolara ulaştı. Bu artışta, ünlü Türk kalp doktoru Mehmet Öz’ün Amerikalılara levrek tüketimini önermesi etkili oldu. Öz’ün tavsiyesinden sonra Amerikalıların Türkiye’deki kültür balığına ilgisinin arttığı belirtildi.

Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), 10-12 Mart tarihlerinde ABD’nin Boston şehrinde bu yıl 32’ncisi düzenlenen Amerika kıtasının en büyük su ürünleri fuarına katıldı. STG, fuarda iki binden fazla kişiye Türk levreği ve çipurasını hem yedirdi, hem de tanıttı. ABD’de özellikle levrek ve çipuranın lezzetinin ve kalitesinin son derece iyi tanındığını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’de son yıllarda üretilmeye başlanan kaya levreğinin de (Granyoz) ABD’ye ihracatı artırmak için büyük bir fırsat olduğunu kaydetti.

2023 İHRACAT HEDEFİ 100 MİLYON DOLAR

İstanbul’dan Boston’a direkt uçuşların başlamasıyla ulaşım probleminin de çözüleceğini ve Amerika’daki pazar payının daha da artacağına inandığını ifade eden Kızıltan, “Kültür balığının kontrollü üretimden dolayı daha sağlıklı oluşu ve Amerika’da yaşayan dünyaca ünlü Türk kalp doktoru Mehmet Öz’ün Amerikalılara levrek balığını tavsiye etmesi sayesinde kültür balığına ilgi her geçen gün artıyor. Son 5 yılda ihracatımız yüzde 900 gibi rekor bir artışla 8 milyon 366 bin dolara ulaştı. 2023 yılında ABD’ye 100 milyon dolar su ürünleri ihracatı hedefliyoruz.” diye konuştu.

2 BİN KİŞİYE LEVREK VE ÇİPURA İKRAM EDİLDİ

STG Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir ise fuar boyunca 2 binden fazla kişiye levrek ve çipura tadımı yaptırıldığını aktardı. Türk balıklarının tanıtımı için önemli bir faaliyette bulunduklarını belirten Demir, 2013 yılında hem mevcut pazarlardaki ihracat paylarını artırmak, hem de yeni pazarlar bulmak için STG olarak çalışmalarının devam edeceğini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.