Kuzey Kutbu’nda petrol keşfi için dev ortaklık

Kuzey Kutbu’nda petrol keşfi için dev ortaklık

Rusya’nın petrol şirketi Rosneft, Amerikalı ortağı Exxon Mobil’le birlikte Kuzey Kutup bölgesinde petrol arama çalışmalarına başladı. Rosneft CEO’su İgor Seçin, bölgede Suudi Arabistan’ın sahip olduğu büyüklükte bir petrol rezervi bulacaklarından emin olduğunu söyledi.

Ukrayna krizi sebebiyle Rusya ve ABD arasında yaptırım ve ambargo savaşları sürerken, iki ülke petrol şirketlerinin Kuzey Kutbu’nda ortak keşfe çıkmaları dikkat çekti. Rosneft, ABD’nin yaptırım listesinde yer alsa da Kuzey Kutbu’ndaki çalışmalar liste dışında tutuluyor.

Kuzey Kutup bölgesi kara – deniz alanında West Alpha petrol keşif platformu ile çalışmalara başladıkları bilgisini veren İgor Seçin, “Bu çalışmalar sonunda uzmanlara göre Brezilya, Kanada ya da Alaska’dan çok daha büyük bir petrol rezervi bulacağız. Bu dünyanın en büyük rezervlerine sahip Suudi Arabistan’la karşılaştırılabilir” dedi. Video konferansla çalışmaların start aldığı törene katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Sizleri bir kez daha kutluyorum. Projenin sonuca ulaşacağından, Rusya, ABD ekonomileri ve dünya enerji endüstrisi açısından önemli katkı sağlayacağından eminim” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kutup bölgesi kara – denizinde bulunan platformda Exxon Mobil Başkanı Glenn Waller da yer aldı. Waller de konuşmasında Rusya ile uzun vadeli işbirliklerinin olduğunu, ülkenin geleceği ile ilgili büyük perspektif gördüklerini ve burada çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Rosneft ve Exxon Mobil bir yıl önce anlaşma sağlayarak bölgeden petrol çıkarılması ile ilgili lisansı almıştı. Modernize edilen West Alpha platformu ile test çalışmaları 2015 sonuna kadar sürecek. Rosneft ve Exxon Mobil’in West Alpha’yı 2016 Temmuz’una kadar kiraladığı, sonrasında da 1 yıllık sürelerle anlaşmanın uzatılacağı belirtiliyor. Rosneft daha önce 20 yıl içinde bölgede petrol arama çalışmaları için 400 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıklamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.