“IŞİD petrolden günlük 1 milyon dolar gelir sağlıyor”

“IŞİD petrolden günlük 1 milyon dolar gelir sağlıyor”

ABD’nin terör ve finanstan sorumlu Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, radikal selefi IŞİD örgütünün kaçak petrol ticaretinden günlük olarak 1 milyon dolar para kazandığını söyledi. Cohen, IŞİD’in söz konusu petrolü Irak’taki Kürtler üzerinden Türkiye’ye sattığını iddia etti.

Washington merkezli Carnegie Endowment for International Peace adlı düşünce kuruluşunda konuşan Cohen, IŞİD’in iyi finanse edilen terör örgütlerinden bir tanesi olduğunu ifade etti. Örgütün petrol gelirlerini yasadışı yollar ile sağladığı için takip edilmesinin zor olduğuna dikkat çeken Müsteşar Cohen, “Petrol satışı, birisi tarafından satın alınan bir şirket üzerinden yapılıyor olabilir. Belki banka hesabı vardır. Yaptığı iş finanse ediliyor olabilir, tesisleri lisanslı olabilir” diye konuştu. Cohen, Suriye’nin de IŞİD’ten petrol aldığını öne sürdü.

Müsteşar Cohen, IŞİD’in yalnızca ABD finans sistemi içindeki varlıklarını dondurmanın dışında, örgütün bankalarla kurabileceği irtibatı ve transferleri daha da zor hale getirebileceklerini söyledi. Örgütün uluslararası finans sistemine erişiminin engellenmesi gerektiğini vurgulayan Cohen, bakanlıklarının, IŞİD’e destekte bulunan finansörlerin daha fazla hedef alınması için Katar ve Kuveyt yetkililerine çağrıda bulundu.

Amerikalı müsteşara göre IŞİD, her ay düzenli olarak zengin işadamlarından birkaç milyon dolar bağış topluyor. Örgüt bununla sınırlı kalmıyor. Bankaları soyuyor ve rehine aldığı kişilerden fidye alıyor. Günlük ortalama 4 milyon dolar değerinde gelirlerinin olduğunu kaydeden Hazine müsteşarı, IŞİD’in yıl içinde rehin tuttukları şahıslardan 20 milyon dolar fidye aldığını belirtti.

IŞİD’in El Kaide’nin aksine, gelirlerinin büyük bir kısmını sınır ötesinden elde etmediğini kaydeden Cohen, hazine bakanlığı olarak gasp ve yerel bölgede meydana gelen suçlarla elde edilen gelirlere karşı mücadele imkanlarının olmadığını vurguladı. Cohen, IŞİD için “Bunlar banka soyuyor. Suriye ve Irak’taki binlerce yıllık antikaları yağmalayarak satıyorlar. Çiftçilerin hayvanları ve mahsüllerini satıyorlar. İnsan ticareti yapıyorlar” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.