FED’den Deutsche Banka ‘sahte fatura’ soruşturması

FED’den Deutsche Banka ‘sahte fatura’ soruşturması

ABD Merkez Bankası FED, Alman Deutsche Bank’ın bu ülkedeki kurumsal yapılanması üzerinde ciddi fatura sahtecilikleri tespit edildiğini duyurdu ve bankaya ceza verilebileceğini açıkladı.

ABD finans piyasasını denetlemekle sorumlu olan FED, Frankfurt merkezli Alman bankasının kirli faturalarının ABD’li ortağının üzerine yıktığını kaydetti.

Deutsche Bank’ın yakın bir zamanda da ABD ambargosu altında bulunan İran ve Sudan’a para transferi yapmak suçlamasıyla cezaya çarptırılacağı haberleri gelmişti. ABD’li otoritelerle ceza konusunda masaya oturan Alman bankası yaklaşık 300 milyon doları nasıl ödeyeceğini ve başka ne tür cezaları kabu edeceğini tartışıyor. Fransa bankası BNP Paribas da benzer faaliyetleri sonucu 9 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı.

Özellikle 2000 ile 2008 yılları arasında ABD’de gayrimenkul satın almada kullanılan ipotek kredilerinde Deutsche Bank’ın müşterileri zarara uğrattığı belirtiliyor. 2008 yılı sonunda patlak veren ekonomik krizde de bankanın kısmen müşterilerini mağdur ettiği eleştirileri geldi. Buradaki toplam miktarın 5,1 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

DÖVİZ TİCARETİNDE MANİPÜLASYON ŞÜPESİ

Deutsche Bank’ın bir başka sorunu ise döviz ticaretinde manipülasyon şüphesi. Dünyanın döviz ticareti yapan en büyük bankalarından biri olan Deutsche Bank’ın, diğer bazı bankalarla birlikte döviz oranlarında manipülasyon yaptığı iddia ediliyor. Dünya döviz piyasasının yüzde 15’inde söz sahibi olan Alman bankası günde 5 milyon dolarlık döviz alış satışı yapıyor. Söz konusu şüphelerle ilgili şikayetleri İngiliz finans denetleme kurumları Nisan 2013’ten beri araştırıyor. Soruşturmalar ABD, İsviçre, Almanya, Asya’da devam ediyor.

LİBOR SKANDALINDAN YÜKSEK CEZA

Yatırımcıların yakından takip ettiği Libor gösterge faiz oranlarında dünya genelinde manipülasyon yaptığı suçlamasıyla 725 milyon Euro ceza ödeyen Deutsche Bank’ın bu suçu da sabıka defterine kaydedildi. Deutsche Bank ve diğer bazı büyük bankaların aralarında anlaşarak faizleri küresel bazda istedikleri seviyede tuttukları ortaya çıkmıştı.

KIRCH VAKASI HALEN BAŞ AĞRITIYOR

Medya dave Leo Kirch ile 10 yıldan fazla süren davada yaklaşık bir milyar Euro ceza ödeyen Deutsche Bank bu davanın acısını halen içinde taşıyor. Davayı maniple etmekle suçlanan Alman bankası bu konuda suçlu bulunmuştu. Konuyla ilgili olarak Deutsche Bank’ın iki eski ve iki yeni yöneticilerine yönelik açılan dört ayrı dava sürüyor. Bu maksatla bankanın genel merkezinin bulunduğu Frankfurt ve diğer bazı şehirlerdeki şubelerine birkaç kez polis baskını düzenlenmişti.

CO2 SERTİFİKALARINDA VERGİ SAHTECİLİĞİ

Aralık 2012’de Deutsche Bank’ın yönetim merkezine baskın düzenleyen 500 kadar mali polis, burada CO2 belgelerinde vergi sahteciliği yapıldığı gerekçesiyle arama yaptı. Çevre bandrolleri üzerinden yürütülen sahtecilikte yurt dışındaki bazı şirketlerin aracı olduğu ve bu konuda Deutsche Bank’ın yönlendirici konumda bulunduğu haberlere yansımıştı. Bankanın CEO Yardımcısı Jürgen Fitschen ve Mali Direktörü Stefan Krause hakkında belgelerde imzaları bulunduğu gerekçesiyle açılan dava halen sürüyor.

Son olarak tüketici koruma kurumları ve bazı gıda örgütleri, bankayı pirinç başta olmak üzere gıda fiyatlarında manipülasyon yapmakla suçluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.