Fed: Faiz artışı yılın ikinci yarısında

Fed: Faiz artışı yılın ikinci yarısında

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkan yardımcısı Stanley Fischer, beklenen faiz artırımının büyük ihtimalle yıl sonunda gerçekleşeceğini söyledi.

The Economic Club of New York tarafından organize edilen programda konuşan Fischer, faiz oranlarında bir belirsizlik bulunduğunu hatırlatarak ekonominin yakın dönemde sürpriz şoklarla karşılaşabileceğini söyledi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) olarak şeffaf kalmaya devam edeceklerini belirten Fischer, hem kamuoyu hem de iş dünyası için şeffafiyetin yararlı olacağını anlattı. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alımlarına devam etmesinin doları güçlendirmeye yardımcı olduğunu kaydeden Fischer, Amerikalı ihracatçının Avrupa’da büyümeye devam edebileceğini belirtti.

Fed başkan yardımcısı, Euro bölgesinde doların değer kazanmasını, ‘ABD’nin ekonomi performansının gücü’nü gösteren bir faktör olduğuna işaret etti. Fed para politikasının normale döndükten sonra, faiz oranlarının yükselip, düşebileceğini de ifade eden Fischer, politika yapıcıların uzun dönemde yapacağı rehberliğin önceki yıllara göre daha az rol oynayacağını söyledi. Fischer, ilk faiz artışından sonra “FOMC’un, önceki dönemlerde olduğu gibi 25 baz puan üzerinden artış belirleme ya da uzun dönemde sıfıra yakın faiz oranı tutma gibi bir planı yok” diye konuştu.FOMC’un, para politikasının mümkün olduğunca ‘Sağlamlaştırma’ya yönelik olduğunu belirten Fischer, gelecekte verilecek her rehberliğin bu temeller üzerinde olacağını ifade etti. Konuşmasından sonra soruları cevaplayan Fischer, bir katılımcının faiz artışının ne zaman olacağı yönündeki sorusuna ise “Artış Haziran’da Eylül’de ya da daha sonraki tarih aralıklarından birinde olabilir. Verilere bağlı olacak.” diye yanıtladı.

Fed, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada faiz artışı için ‘sabırlı olma’ ibaresini kaldırdığını açıklamıştı. Bu açıklama faiz artışı için önemli bir sinyal olarak yorumlanmıştı.

Fed, 2008 finans krizinden sonra, piyasaları desteklemek amacıyla faiz oranını ‘sıfıra’ yakın tutma kararı vermişti. Fed, piyasalara toplam 4,5 trilyon dolar tahvil desteğinde bulunmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.