Elmasta rezervler tükeniyor

Elmasta rezervler tükeniyor

Tüm dünyada lüksün sembollerinden olan elmasta maden kaynakları tükenme sinyali veriyor. Mücevhere olan ilginin tüm dünyada hızla arttığını, buna karşın rezervlerin ciddi oranda azaldığını belirten Dünya Elmas Borsası Federasyonu (WFDB) Başkanı Ernest Blom, “Pırlantada arz talebi karşılayamadığı için önümüzdeki yıllarda fiyatlar katlanarak artacak.” dedi.

Blom, mevcut madenlerin miadının dolduğunu, üretim kapasitesinin yüzde 30 düştüğünü kaydetti. Yeni maden arayışlarının da devam ettiğini dile getiren Blom, “Önümüzdeki 5 yılda yeni madenlerin açılmasını beklemiyoruz.” şeklinde konuştu. Dünya Elmas Borsaları Federasyonu Başkanlar Toplantısı’nın sonuç bildirgesi için açıklama yapan Blom, dünya elmas üretiminin yüzde 65’ini karşılayan Afrika’daki ülkelerin yeni maden arayışında olduğunu ifade etti. Dünya pırlanta pazarıyla ilgili konuların tartışıldığı toplantıya sektörün yüzde 90’ını temsil eden 26 ülkeden 29 başkan katıldı. Dünya Elmas Borsası Federasyonu Başkanı Blom, beklenen fiyat artışıyla ilgili, “Kaynaklardaki azalmanın dışında işleme maliyeti de artıyor. Çin ve Hindistan’da her yıl 25 milyon kişi evleniyor. Ve pırlantaya talep çok büyük.” ifadelerini kullandı. Bugün dünyada 16 milyar dolarlık pırlanta üretimi var. On yıl sonra ise talebin 23 milyar dolara çıkması bekleniyor. Pırlanta ve altından farklı bir emtia olarak platin fiyatlarında da artış olabileceğini belirten Ernest Blom, otomotiv endüstrisinde kullanılan platinin fiyatlarının bu sektörün geleceğine bağlı olarak artacağını kaydetti.

WFDB Başkanı Blom, pırlanta ve mücevherde büyüyen tüketici pazarlarının Çin ve Hindistan olduğunu, Türkiye’nin de sektör açısından gelecek vaat eden pazarlar arasında olduğunu söyledi. Bu konumuyla Türkiye bölgesel bir üs olabilir. Blom, ayrıca sektörün vergi düzenlemesine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.