Konut fiyatları ekonomiyi olumsuz etkiledi

Konut fiyatları ekonomiyi olumsuz etkiledi

2008 finans krizinden sonra toparlanma sürecini bir türlü atlatamayan ABD ekonomisinde konut fiyatları artışı beklentilerin altında gerçekleşerek marketteki sıkıntıların devam ettiğini gösterdi.

Bugün yapılan açıklamaya göre konut fiyatlarındaki artışın yavaş olduğu belirtildi. ABD genelinde ev fiyatlarının bir yıl içinde ancak yüzde 6.2 oranında arttığı rapor edildi. S&P/Case-Shiller Ev Fiyatları indeksi 2013 Haziran ayından geçtiğimiz haziran ayına kadarki konut fiyatlarını baz alarak bir rapor açıkladı. ABD’nin en büyük 10 ve en kozpozit 20 şehri indeksine göre fiyatlarının yüzde 8.1 arttığı belirlenirken, bu artışın önceki döneme oranla yüzde 1.3 gerilediği görüldü.

Mayıs’a oranla Haziran ayında ulusal konut fiyatları yüzde 0.9 artarken, 10 ve 20 şehir indeksi kompozitinde yüzde 1.0 artış görüldü. Mevsimsellikten arındırılmış ABD geneli indekste haziran ayında yüzde 0.1 düştü. Yine aynı dönemde 10-şehir göstergesinde de yüzde 0.1 düşüş görüldü. 20-şehir kompozitinde ise düşüş yüzde 0.2 olarak hesap edildi.

Konut fiyatlarındaki genel görünümün haziran-kasım aylarında düşme göstermesinin muhtemel olduğunu belirten Goldman Sachs, bu durumun hem emlak sektörü hem de ev sahiplerinin kazançlarını yakından ilgilendirdiğini ifade etti.

S&P Dow Jones İndeks Komitesi Başkanı David M. Blitzer, ‘‘Şubat 2008 tarihinden beri ilk defa, bütün şehirler bir önceki aya göre daha düşük yıllık oranlar gösterdi.’’ diyerek sektör için muhtemel tehlikeye işaret etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.