Delta rafirneri aldı yılda 300 milyon dolar yakıt tasarrufu hedefliyor

Delta rafirneri aldı yılda 300 milyon dolar yakıt tasarrufu hedefliyor

Dünyanın en büyük uçak filosuna sahip havayolu şirketlerinden olan Delta havayolları rafirneri satın aldı. Delta havayolu şirketi satın aldığı rafineri ile yılda 300 milyon dolar yakıt faturasından tasarruf elde etmeyi planlıyor.

2008 ekonomik krizinden sonra büyük sıkıntı yaşayan Amerikan havayolları petrol fiyatlarının yüksek olmasından dolayı zor zamanlar yaşadı. Delta havayolları da artan petrol ihtiyacını karşılamak ve kabaran enerji faturasında tasarruf elde edebilmek için rafineri satın aldığını duyurdu.

Philadelphia yakınlarında bulunan Phillips 66 isimli rafineriyi 150 milyon dolara satın alan Delta’nın bu yatırımı havayolu sektöründe ilgi ile karşılandı. AP haber ajansının yazdığına göre ConocoPhillips adlı firmaya ait olan rafinerinin uzun zamandır karlılığındaki düşüş nedeniyle satılmak istendiği hatta kapanmasına kilit vurulacağı dönemde Delta tarafından satın alındığı kaydedildi.

DELTA NEDEN RAFİNERİ ALDI?

Bu soruya yanıt ancak 2008 ekonomik krizine kadar uzanan bir dilimi kapsıyor. Küresel ekonomik krizin ardından bir türlü ucuzlamayan petrol fiyatları Delta’yı yakıt ihtiyacını daha uygun fiyata teminedebilme yollarına itti. Her yıl artan petrol tüketimi Delta’nın rafineri almasında bir başka etken oldu.  Delta geçtiğimiz yıl 3.9 milyar galon yani 14 milyon 760 bin litre benzin tüketti. 15 milyon litreye yakın benzin için geçen yıl Delta şirketi 11 milyar 800 milyon dolar ödeme yaptı. Şirketin toplam yakıt faturası içinde işletme giderleri ise yüzde 36 olarak gerçekleşti.

Delta gelir ve giderlerini açıkladığı geçen yılki şirket bilnaçosunda firmanın daha az yakıt tüketen uçak alma ve filosunu yenilemeyi hedeflediği bildirilmişti. Yine firma uçak filolarının biyoyakıt ile çalışabilmesi yönünde de çalışmalar yürüttüğü kaydedilmişti. Filonun yenilenmesi ve biyoyakıt tüketiminin uzun yıllar alacağına dikkat çeken sektördeki uzmanlar, Delta’nın biran önce akaryakıt giderlerinde tasarruf elde edebilmek için  böyle bir yola başvurduğu yorumunda bulundu.  

Rafinerini almalarını Delta CEO’su Richard Anderson, ‘‘Bu mütevazi bir yatırım’’ diye tanımladı. Anderson yaptıkları yatırım miktarı için ‘‘büyük yeni bir yolcu uçağı’’ almaya eşdeğer olduğunu da dile getirdi.

Anderson, Delta’nın yatırımı için yalnızca yeni bir uçak parası diye açıklasa da geçtiğimiz 10 yıl içinde hiçbir havayolu Amerika’da rafineri almamıştı. Delta’nın onca zaman sonra rafineriye yatırım yapması dikkat çekti.

Diğer yandan Amerika’nın en büyük rafineri işleticilerinden olan ConocoPhillips’in bu sektörden çekilmeye başladığı da öğrenildi. Firmayı sektörden çekilmesine neden ise karlılık oranının düşmesi olarak ifade ediliyor.

Delta’nın satın aldığı rafinerinin günlük 185 bin varil ham petrol işleme kapasitesi var. Aynı rafinerinin günlük uçak benzini işleme kapasitesi ise 52 bin varil.

Delta firması Philadelphia yakınlarında aldığı rafineri ile Amerika’da merkez uçuş noktaları olan New York’taki J. F. Kennedy ile LaGuardia havalimanındaki filolarını buradan taşıyacağı yakıt ile dolduracak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.