Cumhurbaşkanı Gül: Avrupa’da kriz, Türkiye’de ise ekonomik büyüme var

Cumhurbaşkanı Gül: Avrupa’da kriz, Türkiye’de ise ekonomik büyüme var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Avrupa’da ekonomik kriz, Türkiyede ise ekonomik büyümenin olduğunu söyledi.

NATO zirvesi için ABD’nin Chicago şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, zirve sonrası son durak olarak Küresel İlişkiler Konseyi’nin düzenlediği “Türkiye’nin Ekonomik ve Dış Politika Öncelikleri” konulu konferansta konuştu. Gül Türkiye’nin 2023 yılında dünya ekonomisinde ilk 10’a girmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti.

Hilton Otel’de büyük balo salonundaki programda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’nin yıllardır hep geri planda tutuldu. Bunun sebebi ise içteki dengesizlik ve ekonomik krizlerdi. 2002 yılından itibaren bunların önüne geçmeye başlayan Türkiye, ilk iş olarak hukuki sistemde ciddi düzenlemeler yaptı. Çin’den sonra en çok büyüyen ekonomiye sahip olan Türkiye ekonomiye de el atarak büyümenin önünü açıcı ve krize karşı paratoner olabilecek bir sistem geliştirdi.” dedi.

Konuşmayı İngilizce yapan Cumhurbaşkanı Gül, güvenlik adına ihmal edilen hürriyetin Türkiye’de ön planda tutularak işe başladıklarının belirtti. Türkiye’de hürriyetin her zaman ön planda olduğunun hatırlatan Gül, “Böylece gücünü tamamen halktan alarak daha demokratik bir Türkiye için ciddi adımlar atılmış oldu. Bu değişiklikler aynı zamanda Avrupa Birliği üyeliği için birçok fayda sağladı. 10 sene içerisinde Türkiye’nin gayri safi milli hâsılasını 3 katına çıkararak Türkiye’yi dünyanın en büyük 16. ekonomisine sahip bir ülke yaptık. Politika alanında da sosyal toplum ve ordu ilişkisini daha uygun hale getirerek, toplumun ve özellikle azınlıkların sosyal ve kültürel haklarını garanti altına aldı. Kısaca Türkiye’nin daha dinamik bir demokrasiye sahip, kendiyle barışık dengeli bir ülke olmasını sağladı.” diye konuştu.

Caterpillar şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Rich Lavrin da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son yıllarda ekonomisini ikiye katlayarak özellikle Amerika için ciddi bir yatırım kaynağı haline geldiğini vurguladı.

Chicago Konsey Başkanı Marshall Mç Bouton yaptığı açılış konuşmasında, Gül’un katılımından dolayı çok memnun olduklarını belirtti. Gelecek sene ise Türkiye’yi ziyaret edeceklerini söyledi.

Programa Cumhurbaşkanın eşi Hayrunnisa Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve çok sayıda Amerikalı dinleyici katıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.