Çin’in kasım ayındaki dış ticaret fazlası rekor kırdı

Çin’in kasım ayındaki dış ticaret fazlası rekor kırdı

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’in kasım ayındaki ihracat fazlası rekor kırarken, ithalat ve ihracatta daralma yaşandı. Bu durumun yetkilileri, daha fazla teşvik önlemi almaya iteceği belirtildi.

Çin Gümrük İdaresi’nin bugün açıkladığı verilerine göre, petrol ve diğer emtia fiyatlarının düşmesiyle birlikte ithalatta beklenmedik gerileme görüldü ve dış ticaret fazlası rekora koştu. Buna göre Çin’in ihracat artışı geçen yılın aynı aya oranla yüzde 4,7 ile 211,66 milyar dolar gerçekleşti. Büyüme oranı Ekim ayında yüzde 11,6 Eylül’de ise yüzde 15,3 olmuştu.

İthalat ise yüzde 6,7 düşerek 157,19 milyar dolar oldu. Bu oran, Mart ayından beri görülen en büyük düşüş oldu.

Kasım ayındaki ithalat ve ihracat toplamı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 0,5 azalarak 368,85 milyar dolar gerçekleşti. Ticaret fazlası da yüzde 61,4 genişleyerek, 54,47 milyar dolara çıktı.
Çin’in ilk 11 aydaki ithalat ve ihracat miktarı geçen yıla oranla yüzde 3,4 artarak 3,9 trilyon dolar oldu. Bu dönemdeki ticaret fazlası ise yüzde 42,2 artarak rekor kırdı ve 332,5 milyar dolara ulaştı.

İhracattaki artış oranındaki sert düşüşünün, Çin’in bu yılki büyümesine olumsuz etki edeceği ifade edildi.

EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI AVRUPA BİRLİĞİ

Çin’in Ocak-Kasım ayları arasında en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği ile ticareti yüzde 8,9 artarak, 560 milyar dolara çıktı. Çin’in ikinci büyük ticaret ortağı ABD ile olan ticaret hacmi ise yüzde 5,2 artışla yaklaşık 500 milyar dolar, üçüncü büyük ticaret ortağı Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile ise yüzde 7,1 artışla yaklaşık 430 milyar dolar oldu.

Buna karşılık Çin’in ana kıtasının Hong Kong Özel İdari Bölgesi ile ticareti ilk 11 ayda yüzde 8,9 azalarak, yaklaşık 330 milyar dolar, Japonya ile de yüzde 0,7 düşüşle yaklaşık 283 milyar dolar gerçekleşti.

YABANCI ŞİRKETLER, TOPLAM TİCARETİN YÜZDE 46’SINI OLUŞTURDU

Çin Gümrük İdaresi yabancı yatırım şirketlerinin ise Çin’in Ocak-Kasım aylarındaki toplam ticaretinin yüzde 46’sını oluşturduğunu belirtirken, bu dönemde özel şirketlerin payının yüzde 34,5, devlete ait şirketlerin ise yüzde 17,5 olduğunu bildirdi.

Açıklamada, ilk 11 ayda elektronik ve ev mobilyaları ihracatının düşerken, makine, konfeksiyon, tekstil, ayakkabı, oyuncak ve plastik ürünlerin ihracatının da arttığı kaydedildi.

Çin’in Merkez Bankası olarak bilinen Çin Halk Bankası (PBOC), geçtiğimiz ay borçlanma ve tasarruf oranlarını iki yıldan bu yana ilk kez düşürmüştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.