Çin öncülüğünde, Asya Yatırım Bankası kuruluyor

Çin öncülüğünde, Asya Yatırım Bankası kuruluyor

Çin’de 21 ülkenin katılımıyla imzalanan anlaşmayla Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın (AAYB- AIIB) temeli atıldı.

Başkent Pekin’de bulunan Büyük Halk Sarayı’nda 21 kurucu ülkeyi temsilen maliye bakanlarının hazır bulunduğu toplantıda ortak mutabakat zaptı imzalandı. Deklarasyonda AAYB’nin yetkili sermayesinin 100 milyar dolar, başlangıç sermayesinin ise 50 milyar dolar olmasının beklendiği, ödenmiş oranının da yüzde 20 olacağı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI Xİ: AAYB BÖLGE REFAHINA GÜÇ KATACAK

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, mutabakat zaptına imza atan ülkelerin temsilcilerini kabul etti. Xi, burada yaptığı konuşmada genel merkezi Pekin’de olacak ve 2015 yılı bitmeden hizmete girecek söz konusu bankanın bölge ve dünya refahına güç katması gerektiğini dile getirdi. Böyle bir bankanın kurulmasının çok anlamlı olduğunu ifade eden Çin Cumhurbaşkanı, AAYB’nin finansal yönetişimin küresel anlamda geliştirilmesine yardımcı olacağını kaydetti. “Zengin olmak istiyorsanız öncelikle yol yapmalısınız” diyen Xi, ayrıca, ilgili tüm tarafların bu bankayı eşitlik ve hoşgörü ve temelinde verimli bir yatırım platformu ve bölgedeki bütün ülkelerin talebini karşılayan çok taraflı kalkınma bankası olması için ortak çaba harcamaları gerektiğini söyledi.

Xi Jinping, AAYB’nin kuruluşuna ilişkin öneriyi Ekim 2013’teki Güneydoğu Asya gezisinde ortaya atmıştı.

Çin Cumhurbaşkanı konuşmasında öne sürdüğü İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu’nun oluşturulması teklifinin aynı zamanda ortak gelişme için Asya ülkeleri arasında ekonomik işbirliğini derinleştireceğini de ifade etti.

Çin Cumhurbaşkanı’nın ev sahipliği yaptığı toplantıda Bangladeş, Brunei, Kamboçya, Çin, Hindistan, Kazakistan, Kuveyt, Laos, Malezya, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Umman, Pakistan, Filipinler, Katar, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Özbekistan ve Vietnam temsilcileri hazır bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.