Bank Asya bilançosunu baskı altında hazırlayan Ernst&Young kapanabilir

Bank Asya bilançosunu baskı altında hazırlayan Ernst&Young kapanabilir

Denetim firması Ernst&Young’ın, Bank Asya bilançosuyla ilgili yazdığı raporun baskı altında hazırlandığı belirtildi. Eski SPK Başkanı Cansızlar, “Konu yargıya gidip bu şirket suçlu bulunsa Türkiye ofisi kapanabilir. Daha önce benzer vaka yaşandı” dedi.

Bugün‘ün haberine göre, yö­ne­ti­mi­ne BDDK ta­ra­fın­dan el ko­nu­lan Bank As­ya­’nın 30 Ey­lül 2014 ta­rih­li bi­lan­ço­su­na gö­rüş ve­ren ba­ğım­sız de­ne­tim fir­ma­sı Ernst&Yo- ­un­g’­ın (EY), yı­lın ta­ma­mı­nı kap­sa­yan bi­lan­ço­ya gö­rüş ver­me­me­si bu şir­ke­te BDDK ta­ra­fın­dan bas­kı ya­pıl­dı­ğı şek­lin­de yo­rum­lan­dı.

Her de­ne­tim fir­ma­sı­nın yaz­dı­ğı ra­po­run doğ­ru ol­du­ğu an­la­mı­na gel­me­di­ği­ni be­lir­ten eko­no­mi bü­rok­ra­si­si­nin dua­yen­le­ri­den, es­ki Ser­ma­ye Pi­ya­sa­sı Ku­ru­lu (SPK) Baş­ka­nı Do­ğan Can­sız­lar, Baş­ta BDDK’­nın bir ka­li­te kon­tro­lü yap­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifa­de et­ti. EY’nin üç ay ön­ce yaz­dı­ğı ra­por­da her­han­gi bir olum­suz­luk bu­lun­ma­dı­ğı­nı ve gö­rüş ver­di­ği­ni ifa­de eden Can­sız­lar şöy­le de­vam et­ti:

ANLAŞILIR ŞEY DEĞİL

“Ama 31 Ara­lık 2014 ta­rih­li bi­lan­ço­ya gö­rüş ver­me­me­si an­la­şı­lır gi­bi de­ğil. Ben de in­ce­le­dim. Bu ‘ra­po­ra gö­rüş ver­mi­yo­rum’ de­dir­te­cek önem­li hu­sus­lar bu­la­ma­dım. Me­se­la bir müş­te­ri­si­ne dö­viz kre­di­si kul­lan­dır­mış, da­ha son­ra bu kre­di­yi ye­ni­den ya­pı­lan­dır­mış. De­ne­tim fir­ma­sı­nın ‘bu­nun öde­nip öden­me­ye­ce­ği­ni bi­le­mi­yo­ru­m’ di­ye açık­la­ma yap­ma­sı an­lam­sız. Sen bu­nu ne­re­den bi­li­yor­sun? Yi­ne 2013’te iş­ten çı­ka­rı­lan ba­zı yö­ne­ti­ci­le­rin taz­mi­nat­la­rı­nın 2014’te öden­me­si­ni di­le ge­tir­me­si çok ağır it­ham­lar.”

YÖN VERİLMELİYDİ

Burada asıl sebebin 3 Şubat’ta TMSF tarafından Bank Asya’ya atanan yönetim olduğunu kaydeden Cansızlar şu noktalara dikkat çekti:

– Her banka yönetimi iç denetim

ve bilanço tablolarını imzalayarak denetim firmasına vermek zorunda.

– Ancak yeni yönetim ‘yeni geldik’ diye hazırlanan verileri imzalamaktan kaçındığı için denetimciye vermiyor.

– Denetim firması da bu bahaneyle yani BDDK ve TMSF’nin baskısı altında kalarak böyle bir yola başvuruyor.

BELKi KÂR AÇIKLAYACAK

 

– Daha önce yıllarca kâr açıklayan bir banka kendisine uygulanan bir baskıdan dolayı zarar açıklamış. Nereden biliyorsunuz belki 2015’te kâr açıklayacak.

– Ayrıca KAP’a açıklanan denetim raporu aslında yönetim kurulunun kararıyla yapılır. Acaba bu yapıldı mı?

İNGİLTERE’DEN GELİRLER

Bank Asya ortaklarının EY’nin İngiltere’deki genel merkezine yaptığı uyarı ve ihtarı önemli bulduğunu da ifade eden Cansızlar, “Bu dünyada EY’nin güvenirliğinin sorgulanmasına yol açacak. Firma elemanlarını gönderip burada inceleme yaptıracaktır. Konu yargıya gidebilir. Eğer EY suçlu bulunursa Türkiye’deki ofisi kapatılabilir. Daha önce böyle bir vaka yaşandı ve bir denetim firması tamamen kapatıldı” dedi.

ŞİRKETE BASKI YAPILDI

EY’nin Bank As­ya­’nın bi­lan­ço­su­na iliş­kin gö­rüş be­yan et­me­me­si­ni ge­rek­ti­ren hu­ku­ki bir çe­kin­ce ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Fa­tih Üni­ver­si­te­si Ulus­la­ra­ra­sı Ti­ca­ret Bö­lüm Baş­ka­nı Doç. Dr. Os­man Nu­ri Aras, şöy­le de­vam et­ti: “Bu­ra­da il­gi­li de­ne­tim fir­ma­sı tem­sil­ci­le­ri­nin cid­di bas­kı al­tın­da ol­duk­la­rı so­nu­cu çık­mak­ta­dır. 16 ay­dır Bank As­ya üze­rin­de yap­tık­la­rı de­ne­tim­ler­le ve ka­nun­suz şe­kil­de ta­sar­ruf­lar­la iti­ba­rı ze­de­le­yen bir zih­ni­ye­tin söz ko­nu­su de­ne­tim fir­ma­sı­nın tem­sil­ci­le­ri üze­rin­de de bas­kı kur­muş ol­ma­sı muh­te­mel­dir.

Ni­te­kim gö­rüş be­ya­nın­da bu­lun­mak is­te­me­dik­le­ri­ne iliş­kin de­ne­tim fir­ma­sı­nın yap­tı­ğı açık­la­ma­ya ba­kıl­dı­ğın­da, de­ğer­len­dir­me yap­mak için ye­ter­li ve sağ­lık­lı bil­gi ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­me­si­ne kar­şın, sa­tır ara­la­rın­da ban­ka­nın fa­ali­yet­le­ri­ni yü­rü­te­bil­me­si­ne en­gel teş­kil ede­cek şüp­he­le­rin ol­du­ğu­na yer ver­miş­tir.”

YENİ BİR FİRMADAN RAPOR DA İSTENEBİLİR

Bank As­ya­’nın ni­san ayın­da ya­pı­la­cak ge­nel ku­ru­lun­da ye­ni bir özel şir­ket­ten ra­por is­te­ne­bi­le­ce­ği­ni vur­gu­la­yan Do­ğan Can­sız­lar şöy­le ko­nuş­tu: “Ay­rı­ca BDDK ve SPK’­dan bu fir­ma ve ha­zır­la­dı­ğı ra­por için ka­li­te kon­t- ro­lü is­te­ne­bi­lir. Eğer ge­nel ku­rul­da ye­ni şir­ket­ten ra­por is­te­me fik­ri red­de­di­lir­se or­tak­lar ko­nu­yu As­li­ye Ti­ca­ret Mah­ke­me­le­ri­’ne ta­şı­ya­bi­lir­ler. Bu­nu bor­sa­da Bank As­ya his­se­si olan bir ya­tı­rım­cı bi­le is­te­yebi­lir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.