Babacan: İslami finans, diğer finans modelleriyle uyumlu

Babacan: İslami finans, diğer finans modelleriyle uyumlu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ‘İslami Finans’ın diğer finans modelleriyle uyumlu olduğunu söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları’na katılmak üzere ABD’nin başkenti Washington’a gelen Babacan, Türkiye G20 Başkanlığı ve IMF’nin ortaklaşa düzenlediği “İslami Finans” başlıklı konferansta konuştu.

İslami finansın ortaya çıktığından bu yana büyük gelişme sağladığına dikkat çeken Babacan, “Sadece son 5-6 yılda değil, çıkış noktası ve ne kadar hızlı geliştiğine bakarsanız İslami finansın büyüme oranı gerçekten olağanüstü.” dedi. Babacan, bu gelişmeyi İslami finans modelini benimseyen ülke, şirket ve yatırımcıların kazanç sağlaması ve sistemi beğenmesine bağladı.

Genel olarak İslami finansın performansının gayet iyi olduğunu kaydeden Babacan, İslami finansın yatırımcılar için daha az riskli bir yatırım modeli olduğunu belirtti. 2008-2009 krizinin, risklerin İslami finans altında daha iyi yönetildiğini kanıtladığını dile getirdi. Babacan, “Dünya genelinde bunun çok güzel örnekleri var.” dedi.

İslami finans modellerinin evrensel olarak kabul görmüş finans modelleri olduğunu belirten Babacan, “İslami finans modeli diğer finans modelleri ile de uyumludur.” dedi. İslami finansın genel olarak finansın temel kural ve anlayışına karşı olmadığını vurguladı.

Türkiye’deki bankacılık düzenlemesinde İslami finasın yerine değinen Babacan, Türkiye’deki bu konudaki yasal düzelemelerde “İslami” kavramını kullanılmadığını bunun yerine “katılım” ifadesinin benimsendiğini dile getirdi. Babacan, farklı fikirlere de yer vermek adına bu konudaki yasal çerçevelerini mümkün olduğunca geniş tutuklarını sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.