Amerikalı ortagelirli vatandaş 20 yıl fakirleşti

Amerikalı ortagelirli vatandaş 20 yıl fakirleşti

ABD’de son yaşanan ekonomik kriz sonrası orta gelirli vatandaşın mal varlığı 20 yıl geriye gittiği belirtildi.

2007-2009 yılları arasında yaşanan krizde 16 trilyon dolar servet kaybeden Amerikalılar şuana kadar bu kaybın yüzde 70’i yani 11.5 trilyon dolarını, özellikle borsanın artmasi ile geri kazandı. Son kriz ile birlikte servet dağılımında ise en fazla genç nüfus etkilendi. Servet dağılımının çok uzun senelerdir bozulduğunu ama bunun önceki dönemlerde çok büyük bir sorun olmadığını belirten JP Morgan Chase Bank Ekonomisti Mehmet Özhabeş, son kriz ile birlikte servet dağılımının önemli derecede bozulduğuna dikkat çekti. Bunu ailelerin, özellikle orta gelirlilerin mal varlığının azalmasina bağlayan Özhabeş insanların bu tablodan çok rahatsız olduğunu söyledi.
Son yaptığı araştırmayı Zaman Amerika ile paylaşan Ekonomist Özhabeş genç nüfusun yani 45 yaş altı insanların servet kaybı açısından 20 yıl geriye gittiğine dikkat çekti. Özhabeş “Amerika’da bütün yaş grupları mal varlıklarını kaybetti ama 45 yaş altındakiler daha çok etkilendi. 60 yaş üstü aileler ise bu kadar etkilenmedi. Özellikle ev fiyatların düşmesi genç nüfusu daha çok etkiledi, çünkü genç aileler yaşli ailelere göre evlerinde daha az özsermayeye sahiptir ve daha cok borçludur.  Mesela yüzde 20 önödeme ile ev alan bir genç aile, ev fiyatlarının yüzde 20 düşmesi ile evdeki bütün servetini kaybeder, ama mortgage’ının tamamını ödemiş bir yaşlı aile, ev fiyatlari yüzde 20 düşünce evdeki servetinin sadece beşte birini kaybeder.” şeklinde bilgi verdi.

mehmet ozhabesAmerika’daki gelir dağılımı hakkında da bilgi veren Ekonomist Özhabeş, Amerika’da bütün servetin 3’te birini, ülkenin en zengin yüzde birin elinde olduğunu ifade etti.

Bütün servetin 4’te üçü ise en zengin yüzde 10’nun elinde. Amerika’da en zengin yüzde 1 dilimine girmek için 6.8 milyon dolar sahibi olmak gerekir. En zengin yüzde 10’a girmek için ise 1 milyon dolara yakın mal varlığına sahip olmak lazım.
Ayrıca Amerika’da ortalama bir ailenin serveti ise 77 bin dolar olarak gösteriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.