ABD’nin yüz yılda kullandığını Çin üç yılda geçti

ABD’nin yüz yılda kullandığını Çin üç yılda geçti

Bazı bilgiler ilk duyulduğu anda insana çok olası gelmez. Çin’in 2011 ile 2013 yılları arasında kullandığı çimento miktarının ABD’nin tüm 20. yüzyılda kullandığından fazla olmadı da böyle bir bilgi.

Bu bilgi Bill Gates’in attığı bir tweetle daha doğrusu tweet’te bahsettiği bir kitapla ortaya çıktı. Ancak çoğu kişi ilk başta bir kitapta da yazsa bu bilginin doğruluğundan şüphe ediyor.

Çin’in oldukça hızlı bir şekilde büyüdüğü biliniyor ancak ABD de 20. yüzyılda inanılmaz büyümüş, şehirleri birbirine bağlamış, modern gökdelenleri dikmişti. Tüm bunlar için kullanılan çimentonun Çin tarafından 3 yılda geçilmesi pek mantığa uygun gelmiyor.

Çimento

Bu inanılmaz görünen istatistiğin devlet ve piyasalardan kaynakların aktardıklarından sonra doğru olduğu ortaya çıktı.

Bill Gates’in blogunda konuyu ele aldığı bir makalede tarihçi Vaclav Smil’in ABD hakkındaki bir çıkarımını kullanıyor. Bu arada Smil’e göre çimento uygarlığımızın en önemli maddesi. Smil ABD’nin 20. yüzyılda oldukça fazla çimento kullandığını ancak bu arada Büyük Depresyon, Birinci Dünya Savaşı ve 1980’lerdeki resesyonu yaşadığını da belirtiyor. ABD bu yüzyılda toplam 4.4 gigaton çimento kullanmış.

Londra merkezli Uluslararası Çimento Dergisi’ne göre ise Çin 2011, 2012 ve 2013 yıllarında toplam 6.4 gigaton çimento kullanmış.

Washington Post’tan Ana Swanson’un haberine göre Çin’in şehirleşmesi bu noktada an etkenlerden biri. Her yıl 20 milyon Çinli köyden büyük şehirlere göç ediyor. Bu da daha büyük binaların inşa edilmesine neden oluyor.

1978’de Çin nüfusunun sadece yüzde 5’i büyük şehirlerde yaşarken 2020’de bu oranın yüzde 60’a çıkması bekleniyor.

Çin’deki bu büyük iç göçle birlikte ülkedeki altyapı inşaatıda hız kazanmış durumda. Ülkedeki havalimanı, baraj, demiryolu, otoyol ve lüks apartmanların yarısından fazlası 2000 yılından sonra yapılmış durumda.

Bu arada Çin’de adı daha önce duyulmamış ancak nüfusu bir milyonun üzerinde 221 şehir bulunmakta.

Çin’in nüfusu da şu an ABD’nin dört katına eşit ancak 20. yüzyıl ile kıyaslanırsa bu oran 15 kata çıkıyor.

İnşaat sektöründeki değişimlerde Çin’in çimento kullanımını etkileyen faktörlerden. 1950’lerde demir ile çimento aynı oranda kullanılırken günümüzde demir sekiz birim çimento ise 25 birim kullanılıyor.

Son olarak Çin’deki çimento fabrikaları devlete bağlı. Böylece devlet yardımları alabildikleri gibi ucuz kapitale de ulaşabiliyorlar. Ayrıca çimentoda fazla üretim yapılması, piyasanın bu kadarına ihtiyacı olup olmaması da pek önemsenmiyor. Tabii çimentoların kalitesi de ayrı bir konu.

Çimentoların dünya karbon emisyonuna etkisi yüzde 5 ve bilim insanları bunun yarısının Çin’den geldiğini belirtiyor.

Hepsinin yanında Çin’deki konutların iyi kalitede malzemelerle yapılmaması nedeniyle çoğu yapının 20 ila 30 sene içinde yeniden yapılması Çin’in çimento kullanımını arttıran başka bir faktör.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.