100 milyon fakire rağmen, lüks tüketime ‘Çin’ damgası

100 milyon fakire rağmen, lüks tüketime ‘Çin’ damgası

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de yaklaşık 100 milyon fakire rağmen lüks tüketim çılgınlığı zirve yaptı.

Küresel Lüks Tüketim Malları İlkbahar Raporu’na göre lüks tüketim malları pazarında en büyük harcamayı 2015 yılında yüzde 30’luk pay ile Çinliler gerçekleştirecek.

Lüks tüketici sayısı 15 yıl içinde 140 milyondan 350 milyona çıkarken, lüks tüketim harcamalarının yüzde 50’sini tüketicilerin ülkeleri dışında yaptıkları harcamalar oluşturuyor. Aksesuarlar 2013-2014 arasında yüzde 4 ile hem en hızlı büyüyen, hem de toplam lüks harcamasının yüzde 29 ile en büyük payını oluşturan ürün kategorisi oldu.

Küresel lüks mallar endüstrisinin önde gelen danışmanlık şirketi Bain & Company, İtalyan Lüks Mal Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma işbirliği ile hazırladığı Küresel Lüks Tüketim Malları İlkbahar Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. 2014’ü yüzde 3 büyüyerek 224 milyar Euro ile kapatan küresel lüks tüketim malları pazarının, 2015 yılında yüzde 2-4 oranında büyüyeceği belirtildi. Son 20 yılda perakendede 3 trilyon Euro’nun üzerinde satışın gerçekleştirildiği lüks tüketim pazarında, harcamaların yüzde 50’si tüketicilerin ülkeleri dışında yaptıkları harcamalardan sağlanıyor. Harcamaların yüzde 30’unu ise sadece Çinliler gerçekleştiriyor. Lüks ayakkabı harcamalarının toplam satışlar içerisinde en iyi performansa sahip olarak ilk sırada yer aldığı belirtilen raporda, mücevherde canlılık yaşandığı, ancak saat satışlarının durgun olduğu ifade ediliyor. Rapora göre, dünya üzerindeki lüks tüketicisi 140 milyondan 350 milyona çıktı. Türkiye’de lüks tüketim malları pazarının küresel trende paralel şekilde ilerleyeceğini belirten Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir,  “Özellikle bayan aksesuarları lüks tüketim malları pazarımızın büyümesine yüzde 15 – 20 arasında katkı sağlayacak” dedi.

Avrupa lüks mallar pazarı 2015’e iyi başladı

Raporu değerlendiren Serhan Nadir, Avrupa pazarının özellikle de Amerikalı ve Çinlilerin yurt dışında yaptığı lüks harcamalarının yardımıyla 2015’e iyi başladığını belirtti. Güney Avrupa’da toparlanma süreci devam ederken, Batı Avrupa’nın iyi bir performans gösterdiğine dikkat çeken Serhan Nadir, “Rusya’nın ve Rusların tüm dünyadaki harcamalarındaki azalma iyileşme göstermezken, pazarın bu yıl içinde sabit kurlarla yüzde 3 ila 5 oranında büyümesi bekleniyor. Amerika kıtasına bakıldığında ise, reel olarak 2015 için belirlenen yüzde 1 ila 3’lük büyüme oranının 2014’e oranla düşüşe girdiği görülüyor. Güçlü doların turizm harcamaları üzerindeki olumsuz etkisiyle ortaya çıkan bu durum, iç harcamalarla kısmen telafi ediliyor” diye konuştu.

Türkiye’de lüks pazarı bayanlar büyüttü

Türkiye lüks mallar pazarını da değerlendiren Serhan Nadir, “Orta ve üst gelir gruplarının yanı sıra turizm yoluyla ülkemize gelen küresel tüketicilerin Türkiye pazarına 2015’te de iyi bir büyüme getireceğini öngörüyoruz” dedi. Serhan Nadir ayrıca, uzun vadede Türkiye’de lüks tüketim malları pazarının küresel trende paralel şekilde daha yavaş, ancak daha istikrarlı bir şekilde büyüme göstereceğini belirterek, “Aksesuar çok önemli bir unsur. Özellikle bayan aksesuarları Türkiye’de lüks tüketim malları pazarının büyümesine yüzde 15 – 20 arasında katkı sağlayacak” dedi.

Japonya lüks tüketim harcamalarında en hızlı büyüyen ülke

Japonya’nın Çinli tüketicilerin lüks tüketim harcamalarında yaşadığı çıkışlardan faydalandığına dikkat çeken Serhan Nadir, “Japonya, sabit kurlarla yüzde 5-7 olarak tahmin edilen büyüme rakamları ile lüks tüketim pazarındaki saltanatını devam ettiriyor. Buna mukabil, 2014’te KDV’deki artış tüketiciler üzerinde olumsuz etki yaratarak tüketimin yavaşlamasına yol açtı” dedi. Serhan Nadir, “Çin’deki bölgesel turizm hareketlerinden etkilenen Asya pazarı 2015 için yüzde -1 ila 1 arasında değişmesi beklenen büyüme oranları ile durgun bir tablo çiziyor. Kişisel lüks mallar pazarının en hızlı büyüyen ulusu olma özelliğine sahip Çinli tüketicilerin desteğiyle Tayvan ve Güney Kore olumlu bir performans gösterirken, Hong Kong ve Macau zayıflayan turizmden negatif etkileniyor. Çin anakarasında, hem harcamalara getirilen kısıtlamalar, hem de tüketicilerin indirimli satışlar ve yurt dışından alışveriş yapmayı tercih etmeleri nedeniyle oluşan fiyat odaklı harcama eğilimlerine bağlı olarak, reel rakamlarla yüzde 2-4 civarında bir düşüş bekleniyor” şeklinde konuştu.

Euro’daki değer kaybı Batı Avrupa lüks pazarına yaradı

Küresel Lüks Tüketim Malları İlkbahar Raporu’na göre 2014’ün ilk yarısındaki döviz dalgalanmaları gerek turistik hareketlerde, gerekse harcama alışkanlıklarında, özellikle de Çinli tüketiciler üzerinde etkisini hemen gösterdi. Doğu Avrupa sıkıntı çekmeye devam ederken Batı Avrupa, Euro’da yaşanan değer kaybından yararlanan Asya turizmi tarafından fazlasıyla desteklendi. Turizm kaynaklı alışverişte ciddi düşüş yaşayan Amerika ise, 2015’in ilk çeyreğinde beklenen rakamı yakalayamadı. Müşteriye sunulan hizmet anlayışında yeni bir açılım ihtiyacı duyan Japonya’da ise turizm, ülkenin pazar dinamiklerini tümüyle değiştirdi. Güney Kore ve Güneydoğu Asya’nın desteklediği Çin turizmi, Asya pazarının performansını yönlendiren bir rol oynadı.

Yurt dışı harcamaları lüks tüketim malları pazarını yönetiyor

Raporda, sektörü şekillendiren diğer faktörlerin yanı sıra özellikle turizmin küresel lüks endüstrisi performansını etkileyen en önemli faktör olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca dünya üzerindeki lüks tüketicisinin 140 milyondan 350 milyona arttığı da ifade ediliyor. Küresel lüks harcamalarında yüzde 30’un üzerinde pay alan Çinli tüketicilerin harcamalarının, yerel tüketimin yurtdışı tüketime doğru kaymasından sorumlu olduğu ifade ediliyor. Yurt dışı harcamaları toplam lüks harcamaları içinde yüzde 50 civarında bir paya sahip. Fiyat farkındalığı ve fiyat bilincindeki yükselişle birlikte toplam satışların yüzde 30’dan fazlasını temsil eden indirimli lüks ürünlere olan talep de önemli ölçüde arttı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.