BMGK Irak özel oturumunda IŞİD’e tepki yağdı

BMGK Irak özel oturumunda IŞİD’e tepki yağdı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Irak özel oturumu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry başkanlığında yapıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye’yi temsilen katıldığı toplantıda toplam 38 ülkeden dışişleri bakanları, bakan yardımcıları ve BM büyükelçileri katıldı. Toplanatıda Türkiye dışında diğer tüm katılımcılar sert mesajlar verdi.

ABD’nin, Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı olması sebebiyle oturumu yöneten Kerry, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Jaafari’ye söz verdi. Jaafari, ‘‘Güvenlik Konseyi, Irak’ın yeni kurulan hükümete karşı destek ve demokratik kurumları güçlendirilmesi, güvenlik ve terörizmle mücadele korularında Irak halkına destek, istikrarlı ve müreffeh bir gelecek oluşturmak için uluslararası topluma çağrıda bulunuyor…’’ diyerek toplantıya katılan ülkelere teşekkür etti.

Jaafari, Halkın her kesiminin siyasi sürece katılma ve siyasi diyaloğa açık olacakları sözünü vererek, yeni anayasa ile daha kapsayıcı bir siyasi süreç tahadünde bulundu.

Ardından tekrar öz alan Kerry, IŞİD’in terör örgütü olduğunun altını çizdi. IŞİD’in azınlıkları ve farklılıkları yok sayarak barbarca kendileri dışında herkesi katlettiğine işaret ederek iki ABD’li gazeteciyi hunharca öldürdüğünü ifade etti. Küresel bir işbirliği ile bu terör örgütünün yok edilmesini gerektiğinin altınız çizen Kerry, ‘‘Bu barbarlar dünyada güvenli bir cennet bulamamalı.’’ dedi.

IŞİD’in barbarlığına karşı tüm dünya ülkelerinin üzerine vazife düştüğünü belirten Kerry, bu ülkeler içinde İran’a da sorumluluk düştüğünü ifade etti. IŞİD’in her ülke için tehdit haline geldiğini aktaran Kerry, bu nedenle tüm ülkelere düşen vazifeleri şöyle özetledi: IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona askeri destek sağlanması, bölge insanına insani yardımların arttırılması, militan devşirmesinin engellenmesi, gelir kaynaklarının kurutulması ve İslam dinini kullanarak bu dine mensup insanları töhmet altına sokan propagandasının önlenmesi diye sıraladı.

Özellikle Irak ordusunun IŞİD’e karşı desteklenmesini isteyen Kerry, koalisyonun daha da genişleyeceğini umduğunu aktardı.

IMG_7132ÇAVUŞOĞLU: YENİ IRAK HÜKÜMETİNİ DESTEKLİYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin IŞİD saldırılarından kaçan on binlerce Yezidi ve Kürt ile diğer etnik gruplara yaptığı yardımlara dikkat çekti. Çavuşoğlu, konuşmasında Irak’ta çözüm için Türkiye’nin üç önemli hassasiyeti olduğuna değindi.

Irak’ta istikrar ve güvenliğin tesisi için Irak hükümetinin karar sürecinde toplumun her kesiminin temsil edilmesi ve hassasiyetlerine önem verilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, ‘‘Sayın El Abadi başkanlığındaki hükümet bu yönde söz verdi ancak hala kat edecekleri çok yol var.’’ dedi.

Çavuşoğlu, Irak hükümetinin mezhepsel ayrımcılığa, etnik farklılığa pirim vermeyen, toplumun herkesimini kucaklayacak politika izlemeleri gerektiğini aktardı.

Uluslararası toplumun Irak’ın istikrarı ve güvenliği için yardımı devam ettirmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, Bağdat’ın kendisini savunabileceği güce erişene kadar desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin, Irak’ın kuzeyinde mülteciler için toplam 35 bin kişilik üç yerleşim kampı kurduğuna işaret eden Çavuşoğlu, bugün de 8 bin Yezidi’nin sınırı geçerek Türkiye’ye misafir olduğunu ifade etti. Türkiye’nin ayrıca Kobani’de IŞİD saldırılarından kaçan 10 binden fazla Suriyeli Kürt’e yardım elini de uzattığına işaret etti.

Uluslararası toplumun ortaya koyduğu Irak projesinin başarılı olabilmesi için Suriye’deki sorunun gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, ”Eğer Suriye gözardı edilirse bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorunlara da çözüm bulunamaz. Bölgede aşırıcılığın asıl kaynağı Esed rejimidir.” dedi.

Türkiye’nin Irak hükümetinin istikrarına ve terörizmle mücadelesine tam destek verdiğini söyledi. Türkiye’nin müttefikleri ile yakın işbirliği içinde olmaya devam edeceklerini belirten Çavuşoğlu, bölgede barışın tesisi için Ankara’nın çabalarına devam edeceği sözünü verdi. Çavuşoğlu’nun konuşmasında IŞİD’i yalnızca bir kez dile getirmesi ve bu örgüte karşı hiçbir suçlamada bulunmaması dikkat çekti.

Çavuşoğlu’nun konuşmasının ardındna Kerry, ‘‘Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’ın ifade ettiği gibi Irak’la en uzun sınıra sahip olan ülkelerden birisi olarak Türkiye’nin alacağı tavır çok önemli. Bu konuda görüşmelerimiz devam edecek.’’ dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasir Judeh, IŞİD’in bölgede kanserli hücre olduğunu ve bir an önce sökülüp atılması gerektiğini ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise, ‘‘IŞİD kendisini İslam Devleti olarak ifade ediyor. Mısır’daki el-Ezher Camii İmam net konuştu: ‘IŞİD, İslam’ın ve Müslümanların imajını lekeleyen canilerdir’ diye. Onlar, insanları çarmıha gerekek, başını kesip tecavüz ediyor. Onlar, zulümlerini bir propaganda aracı olarak kullanıyor.’’ dedi.

Toplantıda İran Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif, Irak’a bölgede yardım edebilecek tek ülkenin İran olduğunu savundu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.