Tarihi ‘’İpek Yolu’’ ve Çin’in ‘’Büyük Kanal’’ı Dünya Mirasları listesine girdi

Tarihi ‘’İpek Yolu’’ ve Çin’in ‘’Büyük Kanal’’ı Dünya Mirasları listesine girdi

Tarihi İpek Yolu ve dünyanın en uzun yapay suyolu olan Çin’deki Büyük Kanal, Dünya Mirasları Listesi’ne girdi.

Katar’ın başkenti Doha’da devam eden 38. Dünya Mirasları Konferansı’nda yapılan başvurular değerlendiriliyor. Çin, Kırgızistan ve Kazakistan’ın ortak başvurusu olan “Tarihi İpek Yolu’nun başlangıç noktası ve Tanrı Dağları güzergâhı” ile Çin’in Büyük Kanal başvurusu onaylandı.

Paris merkezli Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) iki bin yıl öncesine kadar uzanan ve Asya ve Avrupa arasındaki ticari ve kültürel alışveriş için bir koridor olarak görev yapan İpek Yolu’nun onaylanması, memnuniyetle karşılandı. Başvuruda bin yıllık ticaret güzergâhı boyunca Çin’de 22, Kazakistan’da 8 ve Kırgızistan’da da 3 olmak üzer 33 tarihi mekan bulunuyor. Bunlar şehirlerdeki saray ve pagodalardan, ulaşılmaz çöllerdeki kalıntılarına kadar değişiyor. Bu aynı zamanda Çin’in Dünya Mirası adaylığı için yabancı ülkeler ile ilk kez işbirliği yaptığı başvuru oluyor.

Konferansın bir oturumunda Dünya Mirası Komitesi tarafından onaylanan 2 bin 400 yıl öncesine dayanan Büyük Kanal ile birlikte Çin’deki dünya mirası sayısı 47’ye yükselmiş oldu. Çin, konferansa üç başvuruyla katıldı ve bunlardan biri de doğa mirasları kategorisinde Guizhou eyaletine bağlı Shibing bölgesindeki Karst görünüm.
Katılımcılar, Çin’in doğusundaki Zhejiang eyaletinin Hangzhou şehrini Pekin’e bağlayan bin 794 kilometre uzunluğundaki yapay Büyük Kanal’ın, Çin halkının çalışkanlık ve bilgeliğinin değerli bir meyvesi olduğu ve Dünya Mirası içeriğini zenginleştirdiğini belirtildi.

15 Haziran’da başlayan ve Dünya Kültür Mirasları Listesi’ne alınan yüzden fazla yerin mevcut koruma çalışmalarının da gözden geçirileceği söz konusu konferans, Çarşamba gününe kadar devama edecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.