Ban Ki-mun, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi ile görüşecek

Ban Ki-mun, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi ile görüşecek

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun Yemen’e gitti. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile görüşecek olan Ban Ki-mun, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) barış planının yıldönümü kutlamalarına katılacak.
    
Sana Uluslararası Havaalanı’nda Yemen Dışişleri Bakanı Ebubekir el- Kırbi tarafından karşılanan Ban Ki-mun, 23 Kasım 2011’de imzalanan ve Yemen’de barışçıl bir geçiş süreci başlatan KİK planının ardından geçen 1 yılı değerlendirecek.
    
Yemen’de bulunan KİK Genel Sekreteri Abdüllatif ez-Zeyani ile de bir araya gelecek olan Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke büyükelçileri ve geçiş sürecindeki komisyonlarda bulunan ülke büyükelçileriyle de görüşecek.
        
Geçiş süreci ve ulusal diyalog
        
‘Arap Uyanışı’nın etkisiyle 2011 yılı Ocak ayında 33 yıllık Ali Abdullah Salih rejimine muhalif gösterilerle birlikte Yemen uzun bir siyasi ve ekonomik krize girmiş ve ülkede iç savaşın eşiğine gelinmişti.
    
Salih rejimine bağlı askeri unsurların, muhalif gösterilerde şiddet kullanması ve muhalif aşiretlerin silahlı güçleriyle çatışmalara girmesi başta ABD, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini harekete geçirdi.
    
KİK girişimleri ile Salih ve muhalif unsurlar arasında uzlaşma çalışmaları başlarken, geçen yılın Kasım ayında anlaşma sağlanmış ve yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ile geçiş süreci başlatılmıştı.
    
Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) hükümetinin kurulmasıyla ve Salih’in yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi’nin tek adaylı seçimlerde galip gelmesiyle tansiyonun düşürüldüğü ülkede, bugünlerde ulusal diyalog süreci konuşuluyor.
    
Ülkedeki tüm siyasi unsurların mutabık kalacağı, yeni bir anayasanın hazırlanmasını da içeren müzakere süreçleri henüz hazırlanan takvimde başlamazken, Ban Ki-mun’un ziyareti sürecin hızlandırılmasına yönelik bir girişim olarak yorumlanıyor.
        
Güney ayrılıkçı ve kuzeydeki Huti meseleleri
        
Halk ayaklanmalarının ardından devlet otoritesinin kaybedildiği güney bölgelerde El-Kaide örgütü etkinliğini artırırken, Şiiliğin bir kolu olan Zeydi mezhebindeki Hutiler 2006 yılına dayanan devletle savaşını yeniden başlattı.
    
El-Kaide’nin propagandasıyla ABD yanlısı olmakla suçlanan yeni yönetimden ayrılmak isteyen Aden ve çevresine, yine devletin İslami geleneklerden uzaklaştığı iddiasını savunan Hutilerin kuzeyde bir Zeydi yönetimi kurma istekleri eklendi.

‘Cumhuriyet’ yönetim biçimini tanımayan Hutiler Sana merkezli devlet otoritesini kabul etmezken, özellikle Suudi Arabistan sınırına yakın bölgelerdeki Selefi yapılanmalarını da kendilerine tehdit olarak görüyor. Güneyin ayrılıkçı ”Hirak” unsurları ise Sosyalist yönetimi tekrar Aden ve çevresine getirmek istiyor.
        
Ulusal diyalog tehlikede
        
Siyasi analistler; Hirak-Huti, eski gücünü koruyan Salih ile partisi ve iktidara oynayan Islah Partisi üçgenindeki ülke siyasetini karamsar bir tablo ile resmederken, ulusal diyalog sürecinin oldukça zorlu bir serüven yaşayacağını ileri sürüyor.
    
UGK hükümetinin en son 2006’da yapılan parlamento seçimleri ile seçilmiş milletvekillerinden oluşması bazı grupların hükümeti tanımamasına sebep olurken, Hadi’nin Salih yönetiminden olması da muhalifleri rahatsız ediyor.
    
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik daralma ve güvenlik problemleri, 2014 Şubat ayında yapılacak genel seçimlere kadarki süreci zorlaştırıyor. Yeni anayasanın hazırlanmasının önündeki ‘ulusal mutabakat’ şartı ise durumu daha da zorlaştırıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.