‘Arap Ordu Gücü’ 29 Haziran’da ilan edilecek

‘Arap Ordu Gücü’ 29 Haziran’da ilan edilecek

Mısır’da toplanan Arap Birliği ülkeleri genelkurmay başkanları, geçten Mart ayında Şarm el-Şeyh’teki zirvede Arap liderlerin, bölgedeki güvenlik tehditlerine karşı müşterek bir ordu kurma kararı çalışmalarını 29 Haziran’da sonlandıracaklarını açıkladılar.

Başkent Kahire’de Arap Birliği Merkezinde basına kapalı bir şekilde üye ülkelerin genelkurmay başkanları yaklaşık iki saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.

Görüşmeler sonunda basın karşısına çıkan Mısır Genelkurmay Başkanı Mahmud Hicazi, ‘Arap Ordu Gücü’ ile alakalı 29 Haziran’a kadar üye ülkelerin temsilcileri tüm detayları masaya yatıracaklarını açıkladı. Komuta kademesinin nasıl şekilleneceğini, askerlerin nerelerde konuşlanacağını, 29 Haziran tarihinde duyuracaklarını ifade eden Hicazi, yeni kurulacak askeri gücün özellikle bölgede bulunan terör örgütlerine karşı mücadele edeceğini vurguladı.

Mahmut Hicazi, yeni kurulacak ‘Arap Ordu Gücü’yle’ ilgili gazetecilerden gelen sorulara cevap vermeyerek, 29 Haziran’ı beklemelerini işaret etti.

ARAP ORDU GÜCÜ, 22 ARAP ÜLKESİ, 40 BİN ASKERDEN OLUŞACAK

Arap liderler, geçtiğimiz Mart ayında Mısır’ın Şarm el Şeyh şehrindeki iki günlük zirvenin sonunda Ortadoğu’da artan güvenlik tehditleriyle mücadele için ortak bir askerî güç kurulmasını kararlaştırmıştı. Müşterek gücün yapısı ve mekanizması konusundaki çalışmalar üye ülkelerin genelkurmay başkanlarından oluşan bir heyet tarafından şekillendirilmesi kararı alınmıştı.

Hava ve deniz unsurlarının da bulunacağı söz konusu birliğin 40 bin askerden oluşması öngörülüyor. Birliğin komuta merkezi ise Riyad ya da Kahire olacağı iddia ediliyor. 22 üyeli Arap Birliği’nde bu birliğe katılım gönüllülük esasına göre olacağı açıklanmıştı. Oluşturulacak güç, üye ülkelerin herhangi bir güvenlik tehdidiyle karşılaşması halinde ilgili ülkenin talebi üzerine askeri müdahalede bulunacak.

Ortak bir Arap gücü fikri daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak somut adım atılamamıştı. Ancak bölgede artan İran etkisi, IŞİD tehdidi, 5. yılına giren Suriye’deki iç savaş gibi güvenlik riskleri sebebiyle, Arap liderlerin bu kez konuyu daha ciddi ele aldığı ifade ediliyor. Ancak Şiilerin iktidarda olduğu Irak’ın bu konuda çekimser kaldığı biliniyordu.

Öte yandan bazı yorumcular, kurulacak bu askeri güç, ülkelerdeki muhalif grupları baskı altına almak için mi, yoksa terör örgütleriyle mücadele etmek için mi sorusunun halen netlik kazanmadığını savunuyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.