Amerika’yı New York’un kütüphaneleri ile keşfedin!

Amerika’yı New York’un kütüphaneleri ile keşfedin!

Amerikalılar kütüphanelerden kitap ödünç alıp okumayı hiç ihmal etmez. ‘Kütüphane kartı olmayan Amerikalı yoktur” desem hiç de abartmış olmam. Halk Kütüphaneleri, her gün, günlük gazeteleri okumak için gelen emeklilerle dolu. Birçok yaşlı, adeta her gün işe gider gibi kütüphaneye gidip tüm günlük gazeteleri okumayı kendine iş edinmiş.

Ayrıca, kütüphanelerin çocuklar için çok güzel programları var. ‘Ağaç yaşken eğilir’ misali ABD’de okuma alışkanlığı bireye henüz bebekken verilmeye başlanıyor. Her kütüphanenin bebeklere yönelik ücretsiz programları oluyor.’Minicik bebek ne anlar?’ dediğinizi duyar gibiyim ama bal gibi anlıyorlar! Kütüphanedeki okuma saati boyunca, hem yaşıtlarıyla birlikte olmanın tadını çıkararak eğleniyor, hem rengarenk kitaplarla haşır neşir oluyor, resimlerine bakıp yepyeni keşifler yapıyorlar; hem de okuma ve kütüphaneye gitme alışkanlığı kazanıyorlar. Üstelik bu, annler için de evden çıkıp yeni insanlar görmek başka annlerle tanışıp biraz sohbet edebilmek için güzel bir vesile oluyor.

New York şehrinin kütüphaneleri

80’den fazla kütüphaneyi bünyesinde barındıran New York Halk Kütüphanesi, (NYPL) New York’ta adeta birer yaşam merkezi gibi işlev görüyor. NYPL, 1895 yılında eğitim gönüllülerince kurulmuş bir kütüphaneler zinciri. Günümüzde Manhattan başta olmak üzere Bronx ve Staten Island bölgelerinde de şubeleri var. Arşivinde yaklaşık 51 milyon kaynak kitap ve yayın bulunuyor. Ayrıca araştırmacılara internet üzerinden materyal desteği de verebiliyor.

Mutlaka bir kütüphane kartı edinin

NYPL’nin sayısız hizmetlerinden faydalanmak için önce mutlaka bir kütüphane kartı edinin. Herhangi bir konuda araştırma yapmak için gerçekten doğru bir adres olan NYPL’e internetten nypl.org adresinden ulaşabilirsiniz. Bu sitede, kolaylıkla 800 bin ayrı eserin sergilendiği dijital galeriyi gezebilir, e-kitap indirebilir ve ‘Ask to NYPL’ seçeneğini tıklayarak merak ettiğiniz tüm konular için canlı olarak ulaşabileceğiniz uzmanlara sorularınızı yöneltebilirsiniz. Böylelikle dünyanın neresinde olursanız olun NYPL’nin arşivini ödünç almanız; sahip olduğunuz üyelik kartı ve üyelik şifresi sayesinde internet sitesinin dijital arşiv bölümünden her türlü kaynağa ulaşmanız mümkün.

Bunun yanı sıra NYPL’ın akıllı telefon uygulamalarından faydalanarak, kütüphane bünyesinde açılan rutin sınıflardan, mevsimsel etkinliklere kadar kütüphanenin aylık güncel takvimine ulaşabilir ve hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Meşhur Stephen A. Schwarzman Binası

New York şehrindeki dünyaca ünlü kütüphanelerin şüphesiz en önemlisi Bryant Park’ın adeta içinde yer alan ve “Stephen A. Schwarzman Binası” adıyla bilinen kütüphanedir. New York’a gelen her turist, Bryant Park’ı ve hazır oraya gitmişken de, bu, mimarisiyle dikkat çeken kütüphaneyi mutlaka görmeli. Bu tarihi kütüphane binasının, tüm NYPL binaları içinde en detaylı arşive sahip dört kütüphaneden biri olduğu ve bünyesinde yaklaşık 15 milyon eser barındırdığı söyleniyor. Orijinal el yazma koleksiyonlar, yaklaşık bin iki yüz farklı dil ve lehçeyi biraraya getiren dünya dilleri koleksiyonu, sosyal bilimler ve tarih koleksiyonunu gibi çok kıymeti eserlerin sergilendiği galeriler burada. Kütüphane, aralarında Columbus’un Amerika’yı keşfine dair yazdığı orijinal dokümanların da bulunduğu Tarih Koleksiyonu gibi bir çok benzer orijinal parçalara ev sahipliği yapıyor.

Stephen A. Schwarzman Binası’nın en meşhur bölümü, 1998 yılında bugünkü halini alan “Rose Reading Room” adlı çalışma alanı. Kütüphaneye yaklaşık 15 milyon dolar bağışta bulunan Sandra Priest ve eşi Frederick Phineas Rose’un soyadıyla isimlendirilmiş olan bu bölümü, izlediğiniz bir Amerikan filminden hatırlarsınız. Zira, bu muhteşem tavan süslemeleri ile akılda kalan kolonsuz ve ferah bölüm gördüğünüz bir filmde mutlaka yer almıştır.

Bryant Park’ın hemen yanı başında bulunan Stephen A. Schwarzman Binası’na D, B, F ve M trenlerinden birine binip 42. Sokak’ta inerek kolayca gidebilirsiniz.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.