Otomobil internete bağlanırsa…

Otomobil internete bağlanırsa…

2015 itibariyle dünyada internete bağlanan cihaz sayısı 7 milyar civarında. Sayının 2020’de 50 milyar olacağı tahmin ediliyor. Bu değişimden ise en çok otomotiv sektörü etkilenecek. Sürücüler trafik sıkışıklığı, gizli buzlanma, kaza ve park yeri gibi konularda bilgi sahibi olacak.

İnternetin hayatımızda girmediği alan yok. Bankacılık, eğitim, sağlık, eğlence, iletişim ve insan ilişkileri gibi en temel konular internet sayesinde tamamen değişiyor. Sokağa adım atmadan birçok ihtiyacımızı karşılamak mümkün. 2015 itibarıyla dünyada internete bağlanan cihaz sayısının 7 milyar civarında olduğu açıklandı. Bu cihazlar çoğunlukla masaüstü bilgisayar, sunucu, laptop, tablet, akıllı telefon gibi ürünlerden oluşuyor.

Fakat nesneleri internet üzerinden birbirine bağlayan sensör teknolojisinin gelişmesi ve bilgisayarın ucuzlamasıyla birlikte klima, fırın, diş fırçası, ampul gibi eşyalar da birbirleriyle iletişim kurmaya başlayacak. 2020 yılına geldiğimizde dünyada 50 milyar cihazın internete bağlanacağı tahmin ediliyor. Bu büyük değişimden en çok etkilenecek sektörlerin başında ise otomotiv geliyor. Almanya’da düzenlenen 62. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı basın açıklamasında konuşan Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Markus Heyn, araç daha eve varmadan evin ısıtma sistemini otomatik olarak çalıştıran bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını söyledi. Arabanın navigasyon sistemiyle iletişim kuran akıllı ev eşyaları, sürücünün gelmesine yakın çalıştırılabilecek.

Sürücüler olayları önceden görebilecek

Birkaç yıl içinde trafiğe çıkacak olan bu yeni nesil arabalar üzerlerindeki sensörler sayesinde ağa bağlanıp hem birbirleriyle hem de çevreleriyle iletişim kurabilecek. Böylece sürücüler trafik sıkışıklığı, gizli buzlanma ve kazalar hakkında anlık bilgi alacak. Ayrıca kullanılabilir durumdaki park yerlerini veya elektrikli arabalarını şarj edecekleri noktaları nerede bulacaklarını görebilecek.

Ağa bağlı bu araçlar birkaç viraj sonrası kendilerini neyin beklediğini öngörebilecek. Aynı konumdaki birden fazla aracın ESP’lerine uyarı gitmesi durumunda sistem, arkadan gelen sürücüleri gizli buzlanmaya karşı uyarabilecek, hız sınırları hakkında bilgi verebilecek veya trafik sıkışıklığı uyarısı yapabilecek. Bu sayede araçlar önlerindeki olayları öngörüp, yeterli bir süre öncesinde hızlarını azaltabilecek. Araç parçaları merkezi kontrol ünitesinden kontrol edilebilecek, bir arıza tespit edildiğinde otomatik olarak servis randevusu ayarlayacak.

Dr. Markus Heyn, yeni nesil arabaların trafiğe çıkmasına çok az zaman kaldığından söz etti. 2015 sonuna kadar dünyada 200 bin araç Bosch sistemleriyle internete bağlı hale gelecek. 2020 yılında birçok yeni nesil otomobil, belirli otobanların girişinden çıkışına kadar kendi başlarına gidebilecek donanıma sahip olacak. Bugün dünyada 300 bin elektrikli araç şarj ünitesi bulunuyor, 2020 yılına kadar bu sayının 3 milyona çıkması hedefleniyor. 2025 yılında ise trafiğe çıkan 100 yeni aracın yaklaşık 15’i elektrikli olacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.