Çocukla alışverişe gidenlerin bilmesi gereken 13 altın kural

Çocukla alışverişe gidenlerin bilmesi gereken 13 altın kural

Noel indirimleri ile dayanılmaz bir çekicilik kazanan fiyatlar karşında kendini tutamayan ebeveynler mevsime has özel ucuzluklardan faydalanmak ve ekstra indirim sağlayan kuponlarını zamanı geçmeden kullanabilmek için alışveriş merkezlerini dolduruyor. Zaman sıkışıklığı içinde ister istemez çocuklar da bu alışveriş maceralarının parçası oluyor.

Fakat bugünlerde yerel emniyet güçleri, alışveriş sırasında kaybolan ya da kaçırılmaya çalışılan çocukların sayısının yüksekliğine dikkat çekerek anne babaları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

ABD Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre, ABD’de her yıl 18 yaşın altında 800 bin çocuk kayboluyor. Günlük rakamlara bakıldığındaysa her gün 2 bin 185 çocuk ‘kayıp’ olarak rapor ediliyor. Yetkililer, yılda 58 bin çocuğun yabancı kimselerce kaçırıldığını bildiriyor. Kaçırılma sebebi olarak evlatlık çocuk ticareti, organ ticareti ve cinsel taciz karşımıza çıkıyor. Kaçırılan çocukların büyük kısmı bulanamazken kimisi ancak zarar görmüş şekilde kurtarılabiliyor. Kimisi ise ölü bulunuyor.

Yetkililer ailelere çok gerekmedikçe çocukları ile alışverişe gitmemelerini tavsiye ediyor ancak mutlaka gitmeleri gerekiyorsa bir kaç tavsiyeleri daha var:

Çocuğunuz henüz konuşmuyorsa

1- Alış veriş boyunca kısa bir süre için bile çocuğunuzu yanınızdan ayırmayın.

2- Çocuğunuzu, halka açık alanlarla -özellikle tuvalette- asla yalnız bırakmayın.

3- Çocuğunuzdan bir an için ayrılmanız gerekiyorsa bile onu bir mağaza yetkilisine ya da mağazadaki güvenlik görevlisine emanet etmeden yanından ayrılmayın.

4- Çocuğunuza, üzerinde ismi ya da isminin başharfleri yazılı kıyafetler giydirmeyin. Bu tip kıyafetler bir yabancının kolaylıkla ona yaklaşıp sohbete başlamasını kolaylaştırır.

5- Alışveriş sırasında, pusetinde ya da alışveriş kartlarında oturtarak ve mutlaka kemer ile bağlamayı ihmal etmeyerek çocuğunuzun hareketini engelleyecek bir şekilde yanınızda bulunmasını sağlayın.

6- Çocuğunuza hareket ettiğinde ses verebilecek aksesuarlar takın ya da çıngırak gibi oyuncaklar verin.

7- Çocuğunuzun üzerine telefon numaranızı da bildiren bir kimlik kartı iliştirin.

Çocuğunuz konuşabilecek yaştaysa

8- Alışveriş öncesinde birbirinizi kaybettiğinizde buluşmak üzere bir nokta belirleyin.

9- Çocuğunuza telefon numaranızı, ev adresinizi, tam isminizi öğretin.

10- Çocuklarınızı, tanımadığı kişilerle konuşmaması yönünde uyarın.

11- Çocuğunuza onu kaybettiğiniz yerde arayacağınızı ve sizi kaybettiği noktadan ayrılmamasını tembihleyin.

12- Ona sizi kaybettiği takdirde yardım istemek için tezgahtardan, güvenlik görevlisinden ya da yanında çocukları olan annelerden yardım isteyebilecegini öğretin.

Çocuğunuz kaybolduysa

13- Kaybolan çocuğun bulunmasında alış veriş merkezlerinde kullanılan ”Code Adam’’ sistemi hayat kurtarıcı olabiliyor. Güvenlik güçleri çocuğunu kaybeden ebeveynlerin üç dakika içinde ona ulaşamazsa hemen mağaza yöneticisi aracılığıyla Code Adam alarmı verilmesini talep etmesini tavsiye ediyor. Bu alarm sayesinde mağazanın kapıları kapanıyor ve güvenlik güçlerince çocuk (istatistiklere göre 10 dakika) içinde bulunuyor.

1981’de Florida’da bir alışveriş merkezinde kaçırılıp öldürülen 6 yaşındaki Adam Walsh’ın anısına türetilen Code Adam güvenlik sisteminin, 2003 yılında çıkarılan yasa ile tüm federal binalarda bulunması zorunlu hale getirildi. ABD çapında ve Kanada’da kimi perakende mağazalarında, alışveriş merkezlerinde, eğlence parklarında, hastanelerde ve müzelerde kullanılıyor.

ABD kaybolan ve istismara uğrayan çocukları koruma merkezi (National Center for Missing & Exploited Children NCMEC) verilerine bakıldığında genellikle kaybolan çocuklar, mağaza içinde üç dakika içinde bulunuyor. Çocuk eğer 10 dakika içinde bulunamazsa mağaza görevlileri polisi arıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.