Related Articles
Dünya devi, ilaçlarının idamlarda kullanılmasına izin vermeyecek
Amerikan ilaç şirketi Pfizer, ürettiği ilaçların idam mahkumların infazında kullanılmasına izin vermeyeceğini duyurdu.
Şirket yaptığı açıklamada ‘ürettikleri ilaçların hastaların hayatlarını kurtarmak ve ömürlerini uzatmak için ürettiklerini’ belirtti. Dünyanın ikinci büyük ilaç firmasının aldığı son karar insan hakları savunucuları tarafından olumlu karşılandı.
ABD’li yetkililerin, Pfizer’ın kararı sonrası mahkumların idam etmesi için kullanılacak ‘öldürücü enjeksiyon (iğne)’ tedarik etme konusunda sorunlar yaşayabileceği belirtildi. Bazı mahkumların infazları şimdiden geçikmiş oldu. Uzun zamandır ABD’deki infazlarda en yaygın olarak kullanılan yöntem ile şuana kadar 1261 kişi idam edildi.
Ölüm Cezası Bilgilendirme Merkezi (DPIC) verilerine göre 1976 yılından itibaren toplam 1436 kişi idam edildi. Bunlardan 1261 mahkum enjeksiyonla infaz edildi.
ABD’nin 34 eyaletinde kullanılan enjeksiyon yöntemi ile farklı ilaçlardan hazırlanan karışım, enjekte edildikten sonra idam mahkumlarını uyutup nefes almasını zorlaştırıyor ve kalbi durduruyor.
İki yıl önce Oklahoma eyaletinde Clayton Lockett adlı bir mahkumun infazında denenmemiş bir karışım kullanılmıştı. Lockett’in 43 dakika can çekişmesi büyük tepkiye neden olmuştu.
2016’da şuana kadar 6’sı Teksas’ta, 5’i Georgia’da, Alabama, Florida ve Missouri eyaletlerinde de birer kişi olmak üzere toplam 14 kişi idam edildi. 2015’te 6 eyalette 28 kişi idam cezası ile infaz edildi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment