TÜBİTAK yurt dışı bursiyerlerini neden saklıyor?

TÜBİTAK yurt dışı bursiyerlerini neden saklıyor?

Lisans, lisansüstü, doktora ve doktora sonrasında öğrenci ve araştırmacılara karşılıksız burslar veren TÜBİTAK’ta son dönemde alışılmadık bir politika mevcut.

Normalde burs kazananların isimlerini, hangi ülkeler için kaç aylık burs kazandıklarını internet sitesinde açıklayan TÜBİTAK bu yıl yurtdışı burslarında kazanan adayların ismini yayınlamamaya başladı.

İlginç değişim yurtiçi burslarda geçerli değil. TÜBİTAK 2205 kodu verilen Yurtiçi Lisans Burs Programı gibi burslarını kazananları açıklıyor.

Ancak 2214/A Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı veya 2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı gibi programlarda geçen dönem kazananların bilgileri açıklanırken bu dönem bu uygulamadan vazgeçilmiş.

Geri ödeme istemeyen TÜBİTAK’ın bursunu kazanmak için belli şartları taşımak ve iyi bir proje sunmak gerekiyor. Ayrıca TÜBİTAK’tan burs almış biri belli bir dönem burs kazanamıyor. Yani lisans döneminde veya lisansüstü sırasında TÜBİTAK’tan 12 aylık burs alan bir kişi 3 yıl boyunca başka bir burs için başvuru yapamıyor. Yaparsa da olumsuz cevap alıyor.

TÜBİTAK’ın sadece yurt dışı programlarını kazananların isimlerini yayınlamayıp, yurtiçi programlarındaki kazananları yayınlamasının nedeni bilinmiyor.

Konuyla ilgili olarak TÜBİTAK bir açıklama yapmazken, basın bürosu kendilerine sadece verilen bilgilerin yazıldığını, kurumun yaptığı değişikliği bilmediklerini, fakat bu tarihe kadar açıklanmadığı için bundan sonra da isimlerin açıklanmayacağını söyledi.

Ancak kazananların açıklanmaması bursiyerlerin kriterlere uygun kişiler olup olmadıklarının dışarıdan denetlenmesini engelliyor.

tübitak 1Tübitak 2Tübitak 3Tübitak 4Tübitak 5

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.