Panelistler: Türkiye’de baskılar tamir edilemez hasarlara yol açabilir
Ohio Devlet Üniversitesi’nde Hizmet Hareketi’nin küresel alanda barışın tesisi, prensipleri, tarihi, İslami akımlar içindeki yeri, politik duruşu olup olmadığı konularının ele alındığı panel ile masaya yatırıldı.
‘‘Türkiye’de Demokrasi, İnsan Hakları Mücadelesi ve Hizmet Hareketi” başlıklı konferansa katılan uzmanlar, Hizmet Hareketi’nin hem küresel hem de yerel olarak üstlendiği toplumsal görevleri dile getirdi. Ohio Devlet Üniversitesi’nin Union kampüsünde organize edilen programa akademisyenler ve gazeteciler ile farklı mesleklerden insanlar katıldı.
Orta Amerika eyaletlerinde faaliyet gösteren Niagara Vakfı tarafından organize edilen konferansa Türkiye ve Hizmet Hareketi hakkında çalışmaları bulunan akademisyenlerle gazeteciler konuşmacı olarak katıldı.
Panelistler arasında yer alan ve Türkiye üzerine araştırmaları bulunan yazar Jim Harrington, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın demokrasiyi kendi hedefi doğrultusunda bir araç olarak kullandığını dile getirdi. Türkiye için zor ve sıkıntılı günlerin yaşandığını dile getiren Harrington, “Erdoğan çok başarılı bir şekilde Türkiye Cumhuriyetini, ‘Türkiye korkular rejimine’ çevirdi. Düşünebiliyor musunuz; ülkenin Cumhurbaşkanı ülke ülke gezip Türk okullarını kapattırmaya çalışıyor’’ dedi.
BASKI, TAMİR EDİLEMEZ HASARLARA YOL AÇABİLİR
Wayne Devlet Universitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Saeed Khan ise konuşmasında Türkiye’nin son birkaç yıldır anti demokratik adımlar attığına şahitlik ettiğini ve bunun neticelerinin yalnızca ülke için değil bölgesel olarak da olumsuz gelişmelere yol açtığını aktardı. Toplum üzerinde devlet erkinin giderek baskıyı arttırdığını aktaran Khan, “Bu ciddi kaygı verici bir durum. Bu geri dönülmez sonuçların ortaya çıkmasına ve tamir edilemez hasarlara yol açabilir” diye uyardı.
Programda konuşan John Carol Universitesi İslami Araştırmalar Bölümü öğretim görevlilerinden Prof Dr. Zeki Sarıtoprak da bugüne kadar Hizmet Hareketi’nin Türkiye’deki demokratik çabalara destek vererek dünya ile entegre olmasına yardımcı olduğunu dile getirdi.
Sarıtoprak, “Hizmet Hareketi Türkiye’de demokratik kazanımların artmasına, gelişmesine katkıda bulunuyor” diye konuştu.
Panelisteler arasınd yer alan ve Türkiye’de çalıştığı dönemde attığı bir twit nedeniyle sınırdışı edilen Today`s Zaman Gazetesi yazarı Mahir Zeynelov, Türkiye’de otoriterliğe doğru çok hızlı bir şekilde sürüklenmenin olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de bizzat yaşadıklarını katılımcılarla paylaşan Zeynelov, “Türkiye dünyadan kopuyor. Demokrasi, özgürlük ve insan haklarında geriye gidiş devam ediyor. Medyaya, yargıya baskılar giderek arttıyor’’ dedi.
Hizmet hareketine karşı Türkye’de sürdürülen sistematik saldırı yöntem ve şekilleri hakkında katılımcılara bilgi veren Washington DC merkezli Rethink düşünce kuruluşu başkanı Fevzi Bilgin iktidarın nefret dilini benimsendiğini söyledi. Bilgin, iktidarın savcılara baskı yaparak hukuksuz operasyonlar yürütmelerine, ayrımcılık, cadı avı, korkutma-tehdit ile yandaş olmayanların işten çıkarılması gibi temel insan haklarının dahi ihlal edecek politikalar yürütüldüğüne işaret etti.
Konferans, Hizmet Hareketi’ni anlatan bir belgeselle sona erdi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment