‘Ankara, artık güvenilir bulunmuyor’
Türk ekonomisi ile iç ve dış siyaseti, İngiliz Financial Times’ın dört sayfalık özel Türkiye raporunda mercek altına alındı. Gazetenin uluslararası ilişkiler editörü David Gardner, problem yaşamadığı hiçbir bölgesel aktör kalmayan Ankara’nın geleneksel müttefikleri nezdinde artık ‘güvenilir bulunmadığını’ yazdı.
Ünlü İngiliz gazetesi Financial Times (FT), dün dört sayfalık bir Türkiye eki yayınladı. Alanında uzman isimlerin katkı yaptığı Türkiye özel raporunda, Türk ekonomisi, iç ve dış siyasetinin yanı sıra yemek kültüründeki değişim hakkında makalelere yer verildi. Raporda Türk dış politikasını ele alan FT’nin uluslararası ilişkiler editörü David Gardner, Türk hükümetinin son dönemde izlediği politikalar nedeniyle uluslararası alanda her cephede yalnızlaştığını anlattı. Gardner, Ankara’nın geleneksel müttefikleri nezdinde artık ‘güvenilir’ bulunmadığını savundu. Gazetenin Türkiye muhabiri Daniel Dombey ise FT Türkiye ekine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP yönetiminin son dönemde attığı adımları ve Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki ilişkinin analizini kaleme alarak katkıda bulundu. Son dönemde çıkartılan otoriter yasalarla yönetimin daha fazla merkezileştirildiğini kaydeden Dombey, tüm iktidar mücadelelerinin göbeğinde, Cumhurbaşkanı’nın aklındaki ‘başkanlık sistemi’ projesi olduğunu aktardı. Milliyet Gazetesi köşe yazarı Aslı Aydıntaşbaş da Kürt sorununun çözümü için sürdürülen müzakere sürecini ele aldığı bir makaleyle Türkiye ekine katkıda bulundu.
‘Komşularla sıfır sorun’ terse döndü
Türkiye raporundaki makalesine dört yıl öncesine kadar Ortadoğu istikrarının ‘temel taşı’ olarak görülen Türkiye’nin tasviriyle başlayan FT yazarı David Gardner; ekonomisi büyüyen, bölgesinde etkili ve İslamcı siyasetin modern demokrasiyle uyumlu olduğunu gösteren Türkiye manzarasının şimdi ‘çok eskide kalmış gibi’ göründüğünü ifade etti. Başbakan Davutoğlu’nun mimarı olduğu ‘komşularla sıfır sorun’ politikasının yerini, hemen hemen problem yaşanmayan hiçbir bölgesel aktörün kalmadığı bir denkleme bıraktığını kaydetti. Erdoğan ve Davutoğlu’na daha önce hayranlıkla bakan pek çoklarının büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını savunan Gardner, iki ismin politikalarının hem içeride hem de dışarıda ayrıştırıcı olduğunun ortaya çıktığını belirtti.
Başkanlık ‘fiilen’ yürürlükte
Erdoğan’ın son yıllarda Batı’ya karşı giderek daha çatışmacı bir dil benimsediğini söyleyen FT İstanbul muhabiri Daniel Dombey, Erdoğan’ın göreve başladığı ağustos ayından bu yana, aralarında 16 yaşında bir çocuğun da bulunduğu onlarca kişinin Cumhurbaşkanı’na hakaret gerekçesiyle mahkemelik olduğunu aktardı. Birçok konuda medyaya getirilen yayın yasakları, MİT ve polise verilen aşırı yetkiler, internet kısıtlamaları benzeri son dönemde hayata geçen otoriter düzenlemeleri hatırlatan Dombey, tüm bunlara rağmen Erdoğan’ın daha fazla güç arzusunun önünde bu kez büyük engeller bulunduğunu vurguladı. Ekonomik büyümenin yavaşladığını anlatan İngiliz gazeteci, ‘emanetçi’ AKP lideri Davutoğlu’nun da giderek daha fazla konuda Erdoğan’la fikir ayrılığına düştüğünü belirtti. Davutoğlu’nun şimdiye kadar karşı karşıya geldikleri neredeyse her seferinde Erdoğan tarafından geri adım atmaya zorlandığını yazan FT muhabiri, Cumhurbaşkanı’nın kimi zamanlarda kendi hükümetine zarar verir bir görüntü arz ettiğini savundu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment