NY Times’tan Türkiye’ye ‘IŞİD’e yakın siteler destekleniyor’ eleştirisi
ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Türkiye’de IŞİD’e yakınlığı ile bilinen sitelere göz yumulduğu iddiasını ortaya attı.
Gazete haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’nin son 10 yılda ifade özgürlüğüne darbe yaptığını vurgulayarak, buna rağmen Erdoğan yönetiminin Türkiye ile Batılı müttefikleri arasında derin uçurumlara neden olan IŞİD’in yayınlarına müdahale etmediğini ileri sürdü.
“Türkiye’deki İslamcı siteler, sıkı internet sansüründen kurtulmayı başarıyor” başlıklı haberde, ‘Türkiye’de radikal İslamcılara dokunulmazken, ifade özgürlüğüne darbe yapılmasının çelişkili bir durum olduğu’ savunuldu. Türkiye’nin geçtiğimiz yıl Twitter’dan en fazla içerik sildirme talebinde bulunan ülke olduğununun hatırlatıldığı haberde “Son olarak bir güzellik kraliçesi, üst düzey bir gazete editörü, bir aktör ve aralarında bir gencin bulunduğu onlarca insan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettikleri için hedef alındı.” denildi.
Tim Arango imzasıyla yayınlanan haberde, “Aynı zamanda, genel olarak Türklerin IŞİD’e katılmak için forum olarak kullanıldıkları Takva Haber özgürce faaliyet gösteriyor. Ayrıca cihatçılar için popüler olan bu haber sitesi, yakın zamanda Irak ve Suriye’deki savaşçılara, ABD öncülüğündeki koalisyonun, militanlara karşı insanız hava araçları ile düzenlediği saldırılarından nasıl korunabilecekleri konusunda ipuçları vermişti.” ifadelerine yer verildi.
Haberde Ankara’dan IŞİD’e katılıp daha sonra geri dönen 27 yaşındaki Can isimli Türk’ün görüşlerine de yer verildi. Can “Site bende merak uyandırdı ve beni insanların örgüte katılım süreci ve lojistik hakkında bilgi edindikleri forumlara yönlendirdi. IŞİD’in Türkiye’deki internet grubu çok geniş ve çok sayıda takipçileri var. Herkes burada bir araya gelip iletişim kuruyor. Hepimiz sokakta buluşsaydık, insanlar bunu fark ederdi ” dedi.
Uzman görüşlerin de yer aldığı haberde Columbia Üniversitesi’nde Türkiye’nin IŞİD politikasını araştıran David L. Phillips, “IŞİD propagandasının büyümesine izin verilmesi, bu büyümeyi desteklemek demektir.” şeklinde konuştu.
New York merkezli Dış İlişkiler Konseyi (CFR) Başkanı Richard N. Haas, “Türkiye IŞİD’ten ziyade, Esad, ve Kürt ayrılıkçılar konusunda daha kaygılı.Türkiye’nin IŞİD bağlantılı web sitelerinin peşine düşmesi konusunda isteksiz olması, Türkiye’de grupa karşı bir ‘iç hoşgörü’ gösterilmesi ile bağlantılı.” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment