Türk mobilyacılar dünyaya Çin’den açılıyor
Çin’in Guangzhou şehrinde açılan CIFF 2013 mobilya fuarında Türkiye’den 23 firma ürünlerini sergiledi. İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, Çinlilere mal satmak için değil, farklı pazarları keşfetmek için fuara katıldıklarını söyledi.
Devlet ve özel sektör uzun bir süredir Türkiye’nin odun ihtiyacında dışa bağımlılığın azaltılması için büyük çaba harcıyor. Şu anda yüzde 20 olan dikili ağaç kesiminin yüzde 60’a çıkarılması planlanıyor. Ancak halen 10 milyon tonluk odun ihtiyacının yüzde 65’i iç piyasadan, yüzde 35’lik kısmı ise ithalat yoluyla karşılanıyor. İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, son dört yıldır hammaddede dışa bağımlılıktan kurtulmak için çalışma yürütüyor. Bu çerçevede Çin dünyaya açılan kapı olarak görülüyor. Birliğe üye 23 firma, taklit ve ucuz ürünlerin merkezi olarak tanınan Çin’deki dünyanın en büyük ikinci mobilya fuarına (CIFF 2013) dev bir stantla katıldı. Birlik Başkanı Abdullah Tever, “Mobilya sektörünün önünü açmak için buradayız. Çinlilere mal satmak için değil, farklı pazarlar keşfetmek için geldik.” dedi.Abdullah Tever, 29 ülkeden 250 firmanın yer aldığı fuarda 1.600 metrekare alanda yer aldıklarını kaydetti. 2012’de 2011’e göre yüzde 20 büyüdüklerini ve 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Tever, sektörün dünyadaki payının ise 1.01 civarında olduğunu kaydetti. Marka değerinin yükselmesiyle ihracatın artacağına dikkat çeken Tever, devletten navlun desteği istedi: “İşte o zaman mobilya ihracatının önünde kimse duramaz. İhracat ise katlanarak artar.” Hammadde ürünlerinde ihracat yapılmak istendiğinde konteynerlerin doldurulamadığını vurgulayan Tever, Çin’i örnek göstererek, “Çin devleti, hammaddenin fabrikadan limana kadar taşınma sürecindeki masrafları karşılıyor. Türkiye’de de benzer destekler bekliyoruz. Navlun ücretlerinin yüksek olmasının rekabette Türk mobilya sektörünü rakiplerine göre zorluyor. Toplam maliyetler içinde navlun giderleri önemli bir yer tutuyor. Uzak ülkelere gidişte navlun giderleri toplam maliyetlerin yüzde 30-40’ını, yakın ülkelere gidişte ise yüzde 10-15’ini oluşturuyor.” bilgisini verdi.
Mobilya sektörünün ihracat pazarlarında ilk sırayı Irak ve Almanya alıyor. Katar, Rusya ve Libya hedef pazarları oluşturuyor. Abdullah Tever, Rusya’nın “Gelin burada üretim tesisi kurun, her türlü altyapı var.” diyerek kendilerini yatırıma davet ettiğini söyledi. Tever, İran’ın ise ödeme güçlüğü çekmesi dolayısıyla, mobilya ithalatının eski seviyelerde olmadığını ifade etti. 2023 mobilya ihracat hedefinin 6 milyar dolar olduğunu anlatan Tever, gelişmeler neticesinde bu hedefi yüzde 8 artırdıklarını dile getirdi. Sektörün merdivenaltı üretimden KOBİ’lere kaydığı bilgisini de veren Tever şöyle konuştu: “Türkiye’de mobilya işi KOBİ’lerle yürüyor. Fabrikalardaki üretim yüzde 45’lerin üzerine çıktı. Teknoloji kullanılıyor ve tasarım öne çıkıyor. Yabancılar artık doğrudan alıcı olarak geliyor. Perakende mobilya ihracatı bu sayede kolaylaştı. İşçilik kalitesi arttığı gibi bir fabrikada en az 7 iç mimar çalışır duruma geldik.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment