ABD’de askeri olmayan 310 milyon silah kayıtlı

ABD’de askeri olmayan 310 milyon silah kayıtlı

Amerika’da her yıl 10 binin üzerinde ortalama insan ateşli silahlardan çıkan kurşunlar sonunda yaşamını yitiriyor. Kayıtlara göre Amerika’da askeri olmayan silah sayısı ise ülke nüfusu kadar; 310 milyon adet.

 

ABD’de resmi kayıtlara göre ülke içinde satılan silahların yüzde 40’ının yeterli denetim yapılmadan satıldığı belirtiliyor. Amerika’nın kanlı baskın tarihi oldukça kanlı. Yalnızca son 30 yılda düzenlenen ve en az 4 kişinin yaşamını yitirdiği kanlı baskın sayısı 61 ve bunların 11’i okullara düzenlenmiş.

 

Columbine Lisesi’ne 1999 yılında yapılan kanlı baskından günümüze kadar okullara düzenlenen baskınlarda 181 can kaybı yaşandı. Sand Hook okul baskını ayrıca Amerika tarihinde ikinci en kanlı katliam oldu. Amerikan halkının silahlara düşkünlüğü Galup kamuoyu şirketinin çeşitli yıllarda yaptığı anketlerle sabit. Gallup ve resmi kayıtlar Amerika’da silah edinme ve silah bulundurma konusunda halk bazında ciddi talep olduğunu gösteriyor. Yani silahlar Amerikan halkının günlük hayatının bir parçası gibi. Connecticut eyaletinde katliama yol açan Adam Lanza’da annesinin üzerine kayıtlı silahlarla 26 kişi öldürdü.

 

Amerika’da silahlarla ilgili bazı ilginç istatistikler şöyle;

 

Amerikalıların yüzde 26’sı Gallup anketine göre silahlara çok bağımlı insanlar. Yani bir başka ifade ile silah sevenler.

1959 yılında ilk defa yapılan kamuoyu yoklamasında Amerikalıların yüzde 60’ı silah satışların kısıtlanmasını destekliyordu. Halkın yüzde 49’u silah edinmeyi destekliyor. Ancak bu kamuoyu yoklaması 2011 yılı verisi. Yine aynı yılın verisine göre halkın yüzde 46’sı silah satışlarına daha sıkı denetim getirilmesini istiyor.

Gallup anketine göre yine Amerikan halkının yüzde 47’sinin evinden en az bir silah bulunuyor. Silah bulunduranların yüzde 41’inin geçmişinde bazı suça veya suçlara iştirak ettiği görülüyor.

Senato’da 1994’de yapılan oylamada 56 senatör silah taşınmasının yasaklanmasını istemişti. Silah satışlarının yüzde 40, silah satma ruhsatı olmayan kişiler tarafından yapılıyor. 2011 yılı kayıtlarına göre 5 bin 400 insanın silah üretme ruhsatı bulunuyor. Yine 2009 yılı rakamlarına göre askeri olmayan silah sayısı Amerika’da 310 milyon adet. Ve aynı yılın rakamlarına göre adam öldürme sayısı Amerika’da 16 bin 799 kişi. Aynı yıl içinde ateşli silah ile adam öldürme sayısı 11 bin 493.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.