Amerika’dan İngiliz ilaç devine görülmemiş ceza

Amerika’dan İngiliz ilaç devine görülmemiş ceza

İngiliz ilaç imalatçısı GlaxoSmithKline (GSK) sağlık sektöründe bugüne kadar Amerikan tarihindeki en büyük yolsuzluğa imza attığı ortaya çıkınca rekor cezaya çartırıldı. GSK, yapılan araştırma sonunda yolsuzluk yaptığı mahkeme tarafından da hükmedilince 3 milyar dolar ödemeye mahkum edildi.

Antidepresan ilaçları üretn İngiliz İlaç devi GSK iki ürününü piyasaya onaylamadan sunmasının bedelini ağır ödedi. GSK, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’na (FDA) bildirmeden piyasaya sürdüğü ilaçlar için ise hatalı olduğunu kabul etti. GSK, 3 milyar doları federal ve eyalet yönetimlerinin açtığı tazminat bedeli karşılığı için ödeyecek. Los Angeles Times gazetesi California eyaletinin GSK’ya karşı açılan davadan dolayı 46 milyon dolar alacağını yazdı.

GSK, antidepresan ilaçlarına onay almadan çocukların ve ergenlerin de kullanabileceğini ürünlerinin üzerine yazmasından dolayı aldığı cezaya itiraz etmesi beklenmiyor. Zira firma savcının hakkında ileri sürdüğü suçlamayı kabul etti.
GSK, Avandia isimli ürününde (diyabet ilacı) ilacın tüm yan tesirlerini açıklamadığı ve bunun ne gibi yan etkilere neden olabileceği konusunda da gerekli uyarıları yapmadığı suçlamasını da kabul etti.

GSK’nın yolsuzluğu yalnızca ilaçların üzerindeki yasal uyarıları yazmamak ya da güvenliği kesinleşmemiş ürünü piyasaya sürmekle kalmıyor doktorlara da bu ilaçları hastalarına yazmaları için rüşvet verdiği de iddia ediliyordu. Bu iddiaları kanıtlayan davaya bakan Savcı Carmin Ortiz, GSK firmasının doktorlara inanılmaz rüştev teklifleri yaptığını söyledi. Ortiz rüşvetlerin de neler olduğu konusuna açıklık getirerek bunların 5 yıldızlı tatiller, Madonna konser bileti, milyon dolarlık sunumlar olarak açıkladı.

GSK ilaç firması aldığı 3 milyar dolarlık tazminat cezasının dışında 5 yıl süresince Amerika hükümetinin gözeetim altında olacak.

Tazminatı ödemeyi kabul edeceğini duyuran GSK üst düzey yöneticileri ise hatalarından ders aldıklarını ve olayda suçlu bulunan çalışanlarının iş aktini sonlandırdıklarını duyurdu.

Mahkeme kararının açıklanmasından sonra Washington D.C de bir basın toplantısı düzenleyen ABD Federal başsavcı yardımcısı James Cole, ‘‘Bugün açıklanan multimilyar dolarlık tazminat eşi benzeri olmayan büyüklükte. Bu idarenin Amerikan halkının sağlığını tehlikeye atmaya kalkışmanlara vereceği cezanın bir tahüdüdür’’ dedi.

abbott labs
MAHKEME BİR DE AMERİKAN İLAÇ FİRMASINA MİLYAR DOLARLIK CEZA KESTİ

İngiliz ilaç firmasına kesilen cezanın yankıları sürerken mahkeme bir de Amerikan şirketine bir milyar 600 bin dolarlık ceza kesti. Ruhsal bozuklukları tedavi amaçlı kullanılan bir ilacı uygunsuz şekilde pazarlağı tespit edilen Abbott şirketine de rekor ceza verildi. Bugüne kadar Amerikan tarihinde bir tek ilaç için bu denli yüksek ceza kesilmemişti.  

Amerikan Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Abbott firmasının Dapakote isimli ilacı kullanım maksadı dışında pazarladığını bildirdi. Bakanlık, manik ve epiepsi hastalar için üretilen Dapakote ilacının firma tarafından otizm ile bunama hastaları için de pazarlandığının ortaya çıktığını bildirdi.

Abbott şirketi ilacı özellikle bakımevlerinde kalan yaşlıların kullanabilmesi için pazarladığı da yine firmaya yönetilen suçlar arasında. Hatta Abbott, huzurevlerinde Dapakote’nin kullanılması için özel bir pazarlama takımı dahi kurduğu belgelendi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.