NSA günde 5 milyar cep telefonunu takip etmiş

NSA günde 5 milyar cep telefonunu takip etmiş

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) yer tespiti yapmak adına her gün ortalama 5 milyar; yılda 2 trilyon cep telefonunu takip ettiği ortaya çıktı.

The Washington Post gazetesinin eski NSA çalışanı Edward Snowden’in sızdırdığı belgelere dayanarak yaptığı habere göre, dünya genelinde yapılan takip operasyonlarında milyonlarca ABD vatandaşı da izlendi. NSA kendi vatandaşlarının “tesadüfen” yer tespiti sistemine takıldığını söyledi. Adının açıklanmasına müsaade etmeyen NSA yetkilisi, ortaya çıkan casusluk skandalıyla ilgili cep telefonu ağının uluslararası bağlantısını sağlayan kablolar aracılığıyla “çok büyük miktarlarda” yer tespiti yaptıklarını kabul etti. Kurumun bilgisi dahilinde konuşan yetkili, Amerikalıların NSA’nın ABD dışında yaptığı bu takiplerde, yurtdışındayken mecburen dinlenen ağları kullandıkları için takıldıklarını söyledi. Fakat NSA’yı denetleme yetkisine sahip ODNI (Ulusal İstihbarat Yönetim Dairesi) genel danışmanı Robert Litt, “ABD’de cep telefonları üzerinden yer tespiti yapan herhangi bir istihbarat birimi yok.” dedi.

Bazı yetkililer ise NSA’nın bu uygulamalarının yasalara aykırı olmadığını söyledi. Öte yandan, ABD yönetimini dünya kamuoyunda ve kendi ülkesinde zor duruma düşüren casusluk skandalıyla ilgili Demokrat ve Cumhuriyetçi bazı Kongre üyelerinin NSA’nın çalışmalarını daha şeffaf hale getirmek için bir yasa hazırladığı biliniyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği teknoloji uzmanı Chris Soghoian, haziran ayında Snowden’ın ortaya çıkardığı belgelerle dünya gündemini sarsan NSA’nın casusluk skandalının en çarpıcı örneklerinden biri olarak değerlendirilen milyarlarca insanın gizlice bulunduğu yerin izlenmesi durumunu “özel yaşamın gizliliği” açısından yorumladı. Soghoian, “Bu neden bu kadar hassas? Çünkü fizik kuralları bulunduğunuz yerin tespitini engellemenize izin vermiyor. Nerde olduğunuzu gizlemenin tek yolu modern iletişim sistemiyle bağınızı keserek bir mağarada yaşamak.” dedi.

Yer tespiti sisteminin nasıl çalıştığıyla ilgili detaylara da yer verilen haberde NSA tarafından yapılan yer tespiti operasyonlarına hedef olan kişilerin cep telefonlarını kullanmasının gerekli olmadığının altı çizildi. Telefonlarla konuşulmadığında, mesaj atılmadığında hatta cep telefonlarının navigatörü kapalıyken bile takiplerin gerçekleştirilebildiği ifade edildi. Bunun için cep telefonlarının baz istasyonlarına yolladığı sinyallerin yeterli olduğu aktarıldı. Sistemin şüpheli olmayan kişileri de belli sürelerde “co-travelers” (birlikte seyahat eden) kategorisinde izlediği öne sürüldü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.