“Seçimde Asyalı-Amerikalı seçmenlerin kime oy verceği seçimin kazanını belirleyebilir”

“Seçimde Asyalı-Amerikalı seçmenlerin kime oy verceği seçimin kazanını belirleyebilir”

Uzamanlar, Asyalı-Amerikalı seçmenin önümüzdeki başkanlık seçimlerinde önemli bir rol alacağını söyledi. Bazı uzmanlara göre; Asyalı Amerikalı Bağımsız seçmenlerin büyük ve büyük ölçüde keşfedilmemiş bloğu, Demokrat Başkan adayı Kamala Harris’e veya rakibi Cumhuriyetçi Donald Trump’a son derece sıkı bir yarışta zaferi getirebilir.

Uzun zamandır beklenen 10 Eylül tartışmasından bir gün önce yayınlanan New York Times/Siena College anketi, Trump’ın Harris’e 1 puan farkla önde olduğunu ve hata payının +/- 2,8 puan olduğunu gösterdi. İkisi kritik salıncak eyaletleri olan Pensilvanya, Nevada ve Arizona’da berabere. Harris, Wisconsin, Michigan ve Kuzey Carolina’da Trump’ı çok az farkla geride bırakırken, Trump Georgia’da 1 puan farkla önde.

Kritik salıncak (Swing) eyaletleri, oy kullanmaya uygun yaklaşık 1,75 milyon Asyalı Amerikalı, Yerli Hawaiili ve Pasifik Adalıya ev sahipliği yapıyor. Eyaletlerindeki oy veren nüfusun sadece %3 veya %4’ünü temsil ediyor olabilirler, ancak bu küçük yüzde zafer farkını sağlayabilir.

Bağımsızlar Kapış Kapış
6 Eylül’deki Ethnic Media Services haber brifinginde Cumhuriyetçi stratejist Rina Shah, AANHPI Bağımsızlarının büyük bloğunun toplulukla aktif olarak etkileşimde olduklarını söyledi. 2024 Asyalı Amerikalı Seçmen Anketi, AANHPI seçmenlerinin %42’sinden azının her iki parti tarafından da arandığını ortaya koydu.

Shah, göçmen reformu, eğitim, eğitim eşitliği ve ekonomik fırsatların her iki partiden AANHPI seçmenlerinin de önemsediği temel konular olduğunu söyledi. Her iki partinin de yalnızca hedefli iletişim yoluyla değil, aynı zamanda belirli yerel endişeleri ele alarak AANHPI topluluğuyla daha doğrudan etkileşim kurması gerektiğini söyledi ve bu tür iletişimin topluluk etkinlikleri düzenlemeyi, yerel liderlerle çalışmayı ve topluluğun benzersiz ihtiyaçlarını ele alan politikalar oluşturmayı içerebileceğini ekledi.

Shah, “Büyüyen bağımsız AANHPI oylarını kazanmak için, ilgili politika odaklılığın yanı sıra gerçek bir etkileşimin bir karışımı gerekecek” dikkat çekti.

Shah, 2016’da Cumhuriyetçi başkan adayı Evan McMullin’in Beyaz Saray’a adaylığını yöneten, birçok Cumhuriyetçinin Trump’ın listede en üstte olmasından memnun olmadığını söyledi. Liste başında Harris’e oy verebileceklerini ancak alt sıralardaki yarışlarda Cumhuriyetçilere oy vermeye devam edebileceklerini belirtti.

İlk Kez Oy Kullananlar
APIAVote Başkanı Christine Chen, on beş milyon AANHPI’nin oy kullanmaya uygun olduğunu belirtti. 2020’de yaklaşık %65’i oy kullanmaya geldi. Kritik çekişmeli eyaletlerde, yaklaşık dört AANHPI’den biri ilk kez oy kullanıyordu.

2020’de Başkan Joe Biden, Georgia’yı 12.000’den az oyla kazandı. Chen, 2020’de Georgia’da oy kullanan AAPI sayısının 142.000’in üzerinde olduğunu ve %26’sının ilk kez oy kullandığını söyledi.

“Matematiği yaparsanız, bu yaklaşık 39.000 seçmen, zafer marjının üç katı. Yani bunlar gerçekten fark yarattığımızı gördüğümüz somut yollar ve sayılar,” dedi.

Ekmek ve tereyağı sorunları, göç ve suçla birlikte AANHPI seçmenleri için en önemli sorunlar arasında yer alıyor, ancak Chen, önemli sayıda seçmenin hangi partinin bu sorunları başarıyla ele alabileceği konusunda çok az fark gördüğünü söyledi.

‘Zaferin Nedeni’
AAPI Zafer Fonu’nun başkanı ve kurucusu Shekar Narasimhan, “AANHPI oyu çok önemli,” dedi. “Aslında, zafer marjı olduğumuzu söylemek yerine, şimdi zaferin nedeni olduğumuzu söylemeyi tercih ediyorum,” dedi, büyük bir Oy Kullanma Kampanyası düzenlediği çekişmeli eyalet Michigan’dan.

Narasimhan, herhangi bir ikna kabiliyetine sahip AANHPI seçmenlerinin daha etkili bir şekilde ikna edilmesi gerektiğini kabul etti. Asyalı Amerikalılar sosyal medyada en aktif olanlar arasında yer alıyor, ancak kampanya için ilk gerçek sanal yıl olan 2020’de topluluğun yarısından fazlasına ulaşılamadı.

“Adaylar bizimle nasıl konuşacaklarını, hangi dile ulaşacaklarını, hangi topluluklarla konuşacaklarını, sık kullandığımız WhatsApp kanallarını veya televizyonu bilmiyorlar. Ve bu nedenle, bir bilgi eksikliği var,” dedi Narasimhan ve AANHPI’lerin büyük bir yüzdesinin düşük bilgi sahibi seçmenler olduğunu belirtti. “Her adaya topluluklarımızda görünmesini, seçmenlerimizle bu topluluk için önemli olan konular hakkında konuşmasını söylüyoruz,” dedi ve kritik konular arasında göç ve küçük işletmeler için sermayeye erişim olduğunu belirtti.

Vietnamlı Amerikalılar Solculuğa mı Kayıyor?
The Progressive Vietnamese American Organization – PIVOT’un kurucusu ve başkanı Dr. Tung Nguyen, geleneksel olarak Cumhuriyetçi’ye oy veren en muhafazakar AANHPI’ler arasında yer alan Vietnamlı Amerikalı seçmenlerin yavaş yavaş sola kaydığını söyledi. Nguyen, “Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında bir çekişme var, yaklaşık %25’lik önemli bir kısım Bağımsız ve hala ikna edilebilir,” dedi.

“Topluluklarımızda, hem İngilizce hem de özellikle Vietnamca olmak üzere yaygın bir yanlış bilgi ve dezenformasyon var ve bu kötü içeriklerin çoğu YouTube’da yayınlanıyor,” dedi. PIVOT, VietFact Check’i oluşturdu. Nguyen, kaynağı “Asyalı Amerikalı topluluklarda iki dilli dezenformasyon karşıtı çalışmalar için gerçekten bir model görevi gören tarafsız bir bilgi hizmeti” olarak tanımladı.

Kuruluşun muhafazakar, Trump’ı destekleyen gruplar da dahil olmak üzere birçok platformda yaydığı iki dilli Get Out the Vote reklam kampanyası düzenledi. Ayrıca kuruluş, 5 Kasım Seçim Günü’nden önce 100.000 adet elle yazılmış kartpostal dağıtmayı planlıyor.

Seçmen Trump’ın politikasından ziyade karakterine bakıyor

“Trump’ı destekleyen yaşlı Vietnamlı Amerikalı seçmenler ya onun hakkında daha az konuşuyor ya da ona karşı daha az hevesli ya da ondan soğumuş durumdalar, çoğunlukla politika meseleleri yüzünden değil, karakter meseleleri yüzünden. Ve bu, Ocak 2021’deki ayaklanmayla başlamış gibi görünüyor,” dedi Nguyen. Biden Yönetimi’nin İsrail-Hamas savaşını ele alış biçiminin, henüz Harris’i desteklemeyen bazı genç Vietnamlı Amerikalıları soğuduğunu söyledi.

San Francisco Üniversitesi Profesörü Dr. James Zarsadiaz, Asyalı Amerikalı muhafazakarlığının tarihini tartıştı. 1990’lara kadar Asyalı Amerikalılar geleneksel olarak Cumhuriyetçi’ye oy veriyorlardı, partinin geleneksel aile değerleriyle uyumlu olduğuna ve ekonomik büyümeyi desteklediğine inanıyorlardı. George HW Bush 1992’de AAPI seçmenlerini başarıyla etkiledi ve Bob Dole 1996’da onu takip etti, ancak Demokrat aday Bill Clinton için de önemli bir coşku vardı.

2000 yılında, AAPI’lerin halk oylamasını kazanan ancak seçim kurulunu kaybeden Demokrat Başkan adayı Al Gore’a oy vermesiyle dramatik bir değişim yaşandı. Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich’in Kongresi’nin yeni “sert sağ politikaları” ile birlikte bir Asya karşıtlığı dalgası, birçok AAPI’nin Cumhuriyetçi Parti’ye olan sadakatlerini sorgulamasına neden oldu, “Asyalı Amerikalı Muhafazakar” adlı bir kitap üzerinde çalışan Zarsadiaz söyledi.

Demokratlar Suça Karşı Yumuşak

Ancak sola kayma tekrar dönüyor olabilir. Zarsadiaz, “Daha liberal veya daha ilerici kişileri desteklemek yerine, belki merkez sol veya daha ılımlı Demokratlara oy vererek daha sağa doğru kaymaya başlayan çok sayıda kayıtlı Asyalı Amerikalı Demokrat var,” dedi.

COVID-19 salgını sırasında Asyalılara yönelik nefret suçları dalgası yaşanırken Zarsadiaz, birçok AANHPI’nin “suç konusunda yumuşak” olarak nitelendirilen Demokrat parti tarafından desteklenmediğini hissettiğini söyledi.

“Pensilvanya adaylar için adeta bir savaş alanı”
Asya Pasifik Adalı Siyasi İttifakı’nın yönetici direktörü Mohan Seshadri, birçok uzmanın 2024 Başkanlık seçimlerinin sonucunu belirleyeceğine inandığı savaş alanı eyaleti Pensilvanya’dan muhabirlere konuştu.

“Pensilvanya, savaş alanlarının savaş alanıdır. Her şeyin yaşandığı yer burasıdır. Ve bu, topluluğumuz için, zafer marjı olduğumuzda, yerel tabandan siyasi güç inşa etmek için yoğun bir fırsat olduğu anlamına geliyor,” dedi ve kuruluşların seçim dönemleri dışında toplulukta günlük faaliyetlerde bulunabilmeleri için uzun vadeli kaynaklara sahip olmaları gerektiğini belirtti.

Seshadri, “2020’de başladığımızda, Pensilvanya’daki Asyalı-Amerikalı oylarını ikiye katladık ve bu ikiye katlama, Başkan Biden’ın eyaletteki zafer marjının tam yarısını sağladı,”şeklinde duygularını dile getirdi.

“22 dilde 500 bin kapıyı çalacağız; 22 dilde 5 milyon telefon görüşmesi yapacağız. Topluluklarımızın konuştuğu dillerde, topluluk liderlerimizin temsilcilerinin de yer aldığı bir milyon posta göndereceğiz, böylece topluluğumuzun her bir üyesiyle bulundukları yerde buluşup, sadece bu kritik seçimde nasıl oy kullanacaklarını değil, aynı zamanda oy pusulasının yukarısında ve aşağısında hangi adayların topluluklarımız için gerçekten dinleyeceklerini ve mücadele edeceklerini de bilmelerini sağlayacağız,”şeklinde konuştu.